nagykar.hu honlapcsalád

Üdvözöljük a Halis István Városi Könyvtárban! Hangos nyitva tartás:
8800 Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: +36 93 510024, +36 30 6287264
e-mail: facebook

Nyitva tartás, elérhetőségek * Fiókkönyvtáraink * Szolgáltatások, térítési díjak
HETI HÍRLEVÉL: küldjön a hirlevel@nagykar.hu címre levelet FELIRATKOZÁS vagy LEIRATKOZÁS tárggyal!

Keresés

KATALÓGUS

AZOLO.HU
A Könyvtárpártoló Alapítvány az SZJA 1%-ával támogatható (adószáma: 19272588-1-20)!
Tartalom Aktuális!
Utolsó frissítés: 2017. május 25.
Éveink
2002–2017
KERESŐ 
JOGOSULTSÁG A KÖNYVTÁRBÓL 
KÖNYVTÁRI DOKUMENTUMOK
KÖNYVTÁRTÖRTÉNET
NAGYKANIZSÁRÓL, ZALÁRÓL 
Nemzeti Művelődési Intézet

QR-kód iskolai kérdőívhez

Elérhető wifi-k: halis0, halis1.1
Wifi jelszó: 93510024

2017. május 22-26. Kultúr Korzó Nagykanizsa
Most is minden nap kint leszünk, érdemes megkeresni a sátrunkat!
Ízelítőként tekintsen meg képeket a tavalyi rendezvényről!

2017. május 24-én könyvtári nap a Kultúr Korzón!
Az Ady utcai korzózás újdonsága, hogy a napoknak külön tematikája van, ezért 13 órakor előadásokkal indul a nap a könyvtár sátrában. A könyvtár napja a szerda, mi az A városom és a könyvtáram a telómon című előadással indítunk. 16 órától a meridián tornások, 16,30-tól a gólyalábasok produkciója lesz látható. Találkozzunk a sátornál!


Rajzos invitálás: csak egy lépés a könyvtár
Azzal a céllal vakoltattuk újra a Rozgonyi és Hunyadi utca sarkán álló épületet, hogy arra egy könyvtárba hívó „jelenet” kerüljön. Sok variációt végiggondoltunk, olvasóinktól is kaptunk tanácsot, és most ott látható az épületen egy elgondolásunk szerint a város hangulatát is feldobó rajz, mely W. Kovács Ágnes és segítői – Hosszu Nikoletta és Miksóné Zalavári Lívia, mindannyian kollégáink – ügyességét dicséri.

Szeretettel hívjuk kiállításmegnyitóra 2017. május 9-én, kedden 10 órára! Témája: I. világháborús hadi kitüntetések és egyéb relikviák
Kiállításunk megnyitójáról a Zalai Hírlap 2017. május 10-i számában adott hírt. Ide kattintva elolvasható. 2017. május 31-ig szeretettel várunk minden, a téma iránt érdeklődőt!
Képes beszámolónk a megnyitóról


Tekintse meg gombfoci-kiállításunkat! (Látogatható 2017. május 10-ig.)
A könyvtárunkban iskolai gyakorlatát töltő Kálovics Tibor sajátos szenvedélyét mutatja be az érdeklődő olvasóknak a könyvtár 2. szinti olvasótermi részében. A gombfoci-kiállítás iránt a média is érdeklődést mutatott, híradásaik itt tekinthetőek meg:
ZAOL
Kanizsa TV
Kanizsa TV hosszabb riport

Az Utca Tánc Fesztiválon 2017. április 30-án ott lesz a könyvtár is
Arra készülünk, hogy könyvtári látványosságunk is végigvonul a Kanizsa Centrumtól az Erzsébet térig tartó karneváli felvonulásban. Már készül a vonulás makettje a könyvtár épületéről. Ha az időjárás engedi, akkor ezzel vonulunk végig az úton. A vonulók között lesz a könyvtárban tréningező meridián tornások csapata is.
A Fő út múzeum előtti részénél egész nap várjuk sátrunknál kedves olvasóinkat!
A vonulásról készült képek
A sátorról készült képek


2017. április 27-én tömeges gólyalábra állás a Fő út – Ady u. kereszteződésében
A gólyalábas évad zárórendezvénye a Vasemberház árkádjainak közelében kerül sor, ez annak a 8 iskolából 10 osztályt magába foglaló versengésnek a záró eseménye, melyet a Könyvtárpártoló Alapítvány Nagykanizsa kezdeményezett. Aki 2017. április 27-én 13 órától ezen a környéken jár, az 200 gólyalábast láthat egyszerre falábra állni. Ekkor mutatkoznak be a Gólyalábas szigetek is, melyek mindegyike másfél tucat gólyaláb-párt tartalmaz.
A program részeként a versengő csapatok ellátogattak a könyvtárba is. Képünk ilyenkor készült.
Az eseményről készült képek
Az egyik 5 perces verseny másfél percben megtekinthető itt
360°-os panorámakép
ZAOL.hu híradás
KanizsaTV híradás

Felhívásunkra, hogy milyen kép, kép és felirat kerüljön a Rozgonyi - Hunyadi utca sarkán álló épület falára, ez a kedves javaslat is eljutott hozzánk. Készítője Farkas Szabolcs, 4. osztályos kisdiák. Köszönjük szépen. Szeretettel várjuk levelezőpartnereink további javaslatait!

Zalai Hírlap 2017. április 25. 95. szám 2. oldal - A dombortérkép-gyűjtemény újabb darabjait ajánlotta a látogatók figyelmébe tegnap a Halis-könyvtárban Czupi Gyula igazgató.
Tovább a cikkhez


Nagykanizsa talán legsikeresebb, legeredményesebb sportja már hosszú évek óta a sakk. A város sakkcsapatainak játékhelye, sikereinek helye a Halis István Városi Könyvár.
A könyvtár épületének bejárati része úgy szépült meg, hogy egy sakkozásra alkalmas dísz került rá. A dísz a könyvtár büszkeségét, a város számára készíttetett Nagykanizsa madártávlati képet is tartalmazza. Ez már a második játékszer, melyet a könyvtárba érkezők már a bejárat előtt használhatnak, hiszen hosszabb ideje kipróbálható gólyalábakkal fogadja látogatóit a könyvtár.
Az új sakktábla átadására 2017. április 9-én, vasárnap került sor, a város egyik sakkcsapata bajnoki mérkőzése előtt.
Képes összefoglalónk itt található.
A Kanizsa TV híradása
A Zalai Hírlap cikke

Olyan volt, mint amilyennek a képeken látszik, de ma már egészen másképpen néz ki.
Vajon miért azt a díszt kapta a könyvtári bejárat?
2017. április 9-én (vasárnap) 10,30-kor kerül sor a könyvtár megszépült bejárati részének átadására. Ha kíváncsi arra, hogy milyen díszt kapott, jöjjön el az avatásra! Annyit elárulhatunk, hogy ez már a második játékszer lesz, melyet a könyvtárba érkezők a bejárat előtt használhatnak, hiszen hosszabb ideje kipróbálható gólyalábakkal fogadja látogatóit a könyvtár.
Ha nem tud eljönni az avatásra, személyesen is megtekintheti, és hamarosan újabb bejegyzésben bemutatjuk, amiben eláruljuk azt is, miért éppen ilyen díszítést készíttettünk.

Zalai Hírlap 2017. április 8. 83. szám 11. oldal - A legkanizsaibb kanizsai - Kilencven éve hunyt el Halis István nagykanizsai helytörténész, várospolitikus, író. Munkássága ma is aktuális, ha valaki a XIX. századi Kanizsa szellemiségét szeretné megidézni.
Tovább a cikkhez


Zalai Hírlap 2017. március 28. 73. szám 2. oldal - Megkínálhatom egy gondolattal? - Ínyenceknek kedveskedik szellemi táplálékkal a városi könyvtár. A gondolatajándék az olvasásra, a könyvekre hívja fel a figyelmet.
Tovább a cikkhez


2017. március 24.

KÖNYVES PÉNTEK A HALISBAN

Kattintson a képre!

Zalai Hírlap 2017. március 23. 69. szám 4. oldal Medgyaszay, Halis és a nemzeti ünnep - Kilencven éve épült a Medgyaszay Ház. A mai Nagykanizsa egyik emblematikus építményét Medgyaszay István tervezte. Ezen jeles alkalomból kamarakiállítással tiszteleg az építészet Bartókjaként is aposztrofált mester előtt a Halis István Városi Könyvtár.
Tovább a cikkhez


A KANIZSAI ESTÉK ELŐADÁSSOROZATBAN 2017. március 17-én Huszár Gál megszólaltatott énekeskönyve címmel tartott előadást Dinnyés József daltulajdonos.

A program előtt könyvtárunkba látogatott, ahol az előadásában szereplő könyv egy példányát a könyvtárnak adományozta. A könyv melléklete egy CD, melyről a dalok meg is hallgathatók Dinnyés József előadásában. Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Zalai Hírlap 2017. március 17. 64. szám 3. oldal Új világ nyílik meg előttük - Ingyenes számítógép-kezelői tanfolyamot indított a Nagykanizsai Szakképzési Centrum. A foglalkozásokra a Halis István Városi Könyvtárban kerül sor.
Tovább a cikkhez


Zalai Hírlap 2017. március 16. 63. szám 4. oldal Könyvfutárnak lenni - Újabb szolgáltatást indít a Halis István Városi Könyvtár. A könyvfutár azoknak vinné házhoz az "olvasnivalót", akik koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt nem tudnak könyvtárba járni.
Tovább a cikkhez


Március 15-e tiszteletére kamara-kiállítás nyílt könyvtárunkban. Néhány minden kanizsai számára érdekes információt teszünk közzé benne a 90 éve, március 15-én átadott Medgyaszay Házról.

A kiállítás képeit nemcsak helyben, hanem a linkre kattintva is megtekintheti. A megnyitóról itt látható képes beszámoló.
A Kanizsa TV híradása

Zalai Hírlap 2017. március 14. 62. szám 5. oldal1848-ban csoda történt Kanizsán - FEGYVERTÉNY - A város lakói bosszút álltak a helyieket sarcoló horvát csapatokon. A bátor tettről és a kanizsai forradalmi eseményekről is beszámol Czupi Gyula a XIX. század Kanizsájáról szóló, Nagykanizsa az 1800-as évek első felében című legújabb könyve.
Tovább a cikkhez


Könyvtárunk új szolgáltatást kezdeményez

Kérjük, vállaljon benne részt, vagy segítse! Szövege itt olvasható.
Föld körüli utazás a Halisban
 
Utazott? Rengeteg érdekes, informatív szóróanyagot gyűjtött (pl. várostérképek, múzeumi katalógusok, különböző ismeretterjesztő újságok)? Nem szívesen dobálná ki? Akkor ossza meg másokkal is!
Utazna? De az útikönyvekben pont az nincsen benne, amire szüksége lenne? Keresse nálunk! Majd a későbbiekben ossza meg hasznos információit másokkal is!
Vigye-hozza! Segítsük egymást!
Utazóládánkat a földszinten a folyóirat mellett találja meg.
A Kanizsa TV híradása
ZAOL.hu cikk

Folytatódik a Népszerű informatika klub, legközelebb 2017. február 4-én (szombaton) 10 órától.

Mivel a klubhoz bármikor csatlakozni lehet, talán éppen ez a szombat lesz, amikor Ön is – akár ismerőseivel együtt – bekukkant a klubba. Szeretettel várjuk. Olvassa el a felhívást a részletek megismerése érdekében.

Lábra keltek a falábak

Már két iskolában elkezdődött a játék
Facebook csoport is indult Nagykanizsa és a gólyaláb címmel, itt láthatók a képes beszámolók a gólyalábak iskolákba érkezéséről. A könyvtár és a működését, társadalmi kapcsolatainak szélesítését segítő Könyvtárpártoló Alapítvány szeretné elérni, hogy minél több kanizsai tanuljon meg gólyalábazni. Ezt azért gondoljuk fontosnak, mert a Nagykanizsához való kötődés kedves eszközének tartjuk a gólyalábazás élményét. 2017 áprilisáig iskolák közötti versengést is kezdeményezünk.

Nagykanizsai Maraton 2017. január 24. 7. szám 1-2. oldal - A történetírókra emlékezve - Domborműavatással, könyvbemutatóval, történettudományi előadásokkal emlékeztek a könyvtár névadójára, a 90 évvel ezelőtt elhunyt Halis Istvánra és a 180 esztendővel ezelőtt született Cser Józsefre.
Tovább a cikkhez


2017. február 25. Fánkfesztiváli könyvjelmezes vonulás (fotók)


Útra keltek a könyvtár adományokból összeállt dombortérkép-kiállításának darabjai. Először a Zsigmondy iskolában mutatkoztak be, itt tekinthető meg a Kanizsa TV fél perces híradása az eseményről.


2017. február 25. (szombaton) 10-11 óráig
OSCAR-DÍJ A KÖNYVTÁRBAN
A hétvégi Oscar-díjátadó kapcsán szombati rendezvényünket a legrangosabb filmes díjátadónak szenteljük. Az esemény során felidézzük az eddigi legnevesebb díjazottakat. Abban bízunk, hogy a téma iránt érdeklődők eljönnek programunkra, és megosztják tapasztalataikat az esemény résztvevőivel.
Előadó: Kálovics Tibor (filmblogger)


Rózsás Jánosra, városunk díszpolgárára is emlékezünk, amikor válogatott írásait tartalmazó kötetét bemutatjuk 2017. február 21-én 18 órakor. Bővebben a képre kattintva.


A 2017. február 18-án 10-12 óráig tartó Szabad szombat a könyvtárban program részletei a Meghívón olvashatók. Szeretettel várjuk!

2017. február 18-án 10 órakor Halis dombormű avatásával kezdődik a Szabad szombat a könyvtárban Halis-Cser emléknapja. Turi Török Tibor Halis Istvánról készült alkotása a könyvtár belső terében lesz látható.

A Kanizsa TV-ben látható meghívó a programra.

Fényképek Halis domborművének avatásáról
Fényképek a Szabad szombat rendezvényeiről

Sok helyen és sokféle módon vitték szét a hírét az országban a Halis-napnak.
A ZAOL.hu híradása Halis domborművének avatásáról
Kanizsa Újság cikk
A Kanizsa TV híradása
MTI híradás
hírstart cikk
Bejegyzés a Köztérkép.hu-n

Egy kis kedvesség a könyvtártól Valentin-napra

A Valentin-napi kezdeményezésünkről szakmai sajtónk is beszámolt.

Rövid a határidő!
Lehetőség olvasóink és az Ön ismerőse számára is.
Számítógépes ismereteit gyarapítani is a könyvtárba jöjjön!
A részletek a szórólapon.

A Nagy Gáspár halálának 10. évfordulójára rendezett koszorúzáson részt vett könyvtárunk is. Nagy Gáspár életéről és a koszorúzásról itt találja gyűjtésünket.


A 2017. január 21-i Szabad szombat
a könyvtárban program fő témája a „Hol, mi? Kanizsai házak és lakói” című nagyszabású elektronikus gyűjtemény, melynek az ez évi Magyar kultúra napjához kötődően újabb kiadása jelent meg. Várjuk azokat, akik szeretnék megismerni a szolgáltatást, és várjuk azokat is, akik szeretnék elmondani tapasztalataikat a használat során.


2017. január 20. 12,45-kor kiállítás a könyvtár szolgáltatásairól a Magyar Kultúra Napja tiszteletére
Megnyitja: Czupi Gyula igazgató
Megtekinthető: február 17-ig

A megnyitón mutatjuk be először a holmi.nagykar.hu legújabb, 2017-es kiadását.

A kiállítás egyik posztere itt tekinthető meg:

Zalai Hírlap 2017. január 5. 4. szám 2. oldal - Látható és tapintható - GYŰJTÉS - Dombornyomott térképek a Halis-könyvtárban
A Zalai Hírlap híradása

Köszönjük az eddigi felajánlásokat! Szinte az egész megyéből kaptunk dombortérképeket (pl. Lentiből, Zalaegerszegről is). A korábbi egy felajánláshoz a napokban érkezett még három darab, ilyenformán már 4 új van. Ezzel már 11 darabból áll a kollekciónk. Továbbra is várjuk a térképeket, hogy megmutathassuk kiállításunk részeként!

2017. január 2. 11 óra Sajtóbeszélgetés tematikus évünkről, a 2017 – 90 éve hunyt el névadónk, Halis István, a város és a gólyalábazás megörökítője évről
A képre kattintva az alkalomra készült 8 oldalas kiadványunkat olvashatja.
A sajtótájékoztatóról cikk jelent meg a Zalai Hírlap 2017. január 3-i számában. Ide kattintva olvasható
A Kanizsa TV híradása tematikus évünkről
Tematikus évünkről a Kanizsa TV készített egy hosszabb interjút is.

Zalai Hírlap 2017. január 2. 1. szám 2. oldal - Buli a bibliotékában - Könyvek helyett mulatság várta az olvasókat - Az óesztendő utolsó éjszakáján balkáni muzsika dübörgött a Halis István Városi Könyvtárban
Tovább a cikkhez
A Kanizsa TV híradása


A Zalai Hírlap 2016. december 28-i számában megjelent egy cikk volt kollégánk, Kocsis Katalin újjonan megjelent A szűz primadonna emléke - Erdősy Eugénia élettörténete című könyvéről. A könyv megvásárolható könyvtárunkban, ára 1000 Ft.
Tovább a cikkhezA könyvtárban már karácsony van?
A nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ „Segíts, hogy segíthessünk” Alapítványa szeretetfát állított a könyvtárban. Kedves ajándékkal, az adományozás reményében, várják vízkeresztig a segíteni tudókat. Arra kérjük olvasóinkat, támogassák a kezdeményezést, adományozzanak, és a mézessüteményekkel karácsonykor lepjék meg családtagjaikat.
A Kanizsa TV híradása a szeretetfa felállításáról
Képes beszámolónk a rendezvényről

Szilveszter a könyvtárban?
Igen! Batyus és ingyenes!

2016. december 31-én 19 órától
szeretettel várjuk – családjával, szeretteivel – a könyvtárba.
Program:
20 órakor a Szelindek zenekar koncertje
Utána tánctanulási lehetőség, majd tánc kifulladásig.
2017. január 1. 0:00-kor közös köszöntése az újévnek.
A programra jelentkezni lehet a facebookon.
A részvétel ingyenes.
Mindenki azt eszi és issza, amit magával hoz, vagy amivel az ismerősei megkínálják.
Az M1 meglátogatta szilveszterünket (részlet a MédiaKlikk műsorából)


Ultizás?
Igen, keddenként 16 órától a kártyajátékok ezen formája iránt érdeklődők számára nyitott a könyvtárunk. Keresse a program felelősét a helyszínen!

2016. december 10. Karácsonyi Szabad szombat a könyvtárban
A karácsonyra készülést, az ajándékkészítést segítő Szabad szombat a könyvtárban 2016. december 10-én, szombaton lesz 10-12 óráig. A részletes program itt olvasható és nyomtatható.
Képes beszámolónk a rendezvényről
A Kanizsa TV beszámolója

2016. december 10-ig
Felhívás! Elhozná a könyvtárba dombortérképét egy kiállítás kedvéért?


Dombortérképek, másik nevükön domborított térképek kiállítását tervezzük. Könyvtárunk és kollégáink rendelkeznek néhány példánnyal. Szívesen szaporítanánk a megmutathatókat olvasóink dombortérképeivel. Kérjük, hozza el, és 2016. december 10-én megmutatjuk a könyvtár látogatóinak. Ha néhány hétre kölcsön is adná, akkor akár karácsonyig díszíthetné a könyvtárat. Ha korábban, december 10. előtt hozná el térképét, akkor fel tudnánk arra is készülni, hogy hogyan mutassuk meg az érdeklődőknek.
A 2016. december 10-i megnyitó képei

2016. december 9. (péntek) 16:30

Egy helyi szerző különleges író-olvasó találkozójára hívjuk 2016. december 9-én, pénteken 16:30-ra.
A szerző meglepetéssel is készül, ezért érdemes már most a könyvtár ruhatárában nyereménykártyát igényelni.
A Kanizsa TV beszámolója az eseményről

2016. december 8. (csütörtök) 17 óra Meghívó könyvbemutatóra
Tisztelettel hívjuk Önt és kedves Családját Kocsis Katalin Nagykanizsáról európai színpadokra – Erdősy Eugénia című könyvének bemutatójára.
A könyvbemutató helyszíne: Halis István Városi Könyvtár
Nagykanizsa, Kálvin tér 5.
Képes beszámoló a rendezvényről
A Kanizsa TV riportja

2016. november 30. A szél árnyéka – a Halis-könyvtár ajánlója
K'arc – a Kanizsa TV kulturális magazinja
Carlos Ruiz Zafón leghíresebb könyve A szél árnyéka. A spanyol szerző már ennek megjelenése is írt, igaz, akkor még elsősorban a fiatalabb olvasóközönségnek. Egyszer csak azonban úgy érezte, az eddigiekhez képest valami egészen mást akar: egy olyan történetet, amiben minden benne van, amit csak elvárhat egy könyvtől az ember. Így Zafón az ezredfordulón nem kisebb vállalkozásra adta a fejét, mint hogy megírja a regények regényét.
www.kanizsatv.hu


Szeretettel hívjuk egy gólyalábas koncertre!
A Köztársaság Bandája koncertje a könyvtárban 2016. november 25-én, pénteken 13 órától.
Új lendületet kap a nagykanizsaiak gólyalábazása, mert a Könyvtárpártoló Alapítvány – a könyvtár társadalmi kapcsolatainak bővítése érdekében – a gólyalábazás népszerűsítésére sikeres pályázatot nyújtott be.
2016. november 25-én, pénteken 13 órától egy ajándékprogramot (zenészek koncertje, akik közül többen is gólyalábaznak) szervezünk a könyvtárba, mely egyben a gólyalábas év kezdő rendezvénye is lesz.
Minden gólyalábazás iránt érdeklődőt és világzenét kedvelőt szeretettel várunk.
A képen a zenekar látható, 2014-ben már voltak a könyvtárunk vendégei.
Képes beszámolónk a gólyalábas koncertről

Zalai Hírlap és Kanizsa TV a gólyalábas koncertről


Népszerű informatika klub legközelebb 2016. november 19-én
2016. november 5-én volt az első foglalkozás, nagy örömünkre sokan vettek rajta részt. Legközelebb 2016. november 19-én, szombaton 10-12 óráig kerül sor a Népszerű informatika klub találkozójára.

Szabad szombat a könyvtárban
2016. november 19-én 10-12 óráig

A következő Szabad szombat programja (a képre kattintva is olvasható)

Az októberi Szabad szombat a könyvtárban igen sokakat vonzott. A meridián torna gyakorlóitól nagyszerű élményeket hallhattunk. A tornázó alkalmak folytatódnak a könyvtárban. Sikerült megállapodni a Népszerű informatika klub időpontjaiban is: minden hónap 1. és 3. szombatján 10-12 óráig lesznek a foglalkozások.

A Szabad szombatról készült képes beszámolónk


2016. november 12-én
a Kertvárosi Óvoda Gomba csoportja könyvtárunkban tartotta meg a családi napját. A könyvtár és mesés világának megismerése mellett Kardos Feri és Fenyvesi Attila gitáros meséje és a Banderium Hungarorum lovagjai varázsoltak el minket a középkorba.
Mindet óvodát buzdítunk, és szeretettel várunk a könyvtárban!
Képes beszámoló

2016. november 8. Dezső Ferenc könyvbemutatója: A megélt élet
Képes beszámoló
ZAOL.hu cikk
Zalai Hírlap cikk

Népszerű informatika klub a könyvtárban
2016. november 5-én
lesz az első találkozó, majd folytatódik minden hónap 1. és 3. szombatján 10-12 óráig a Népszerű informatika klub a könyvtárban.

2016. október 29. Szabad szombat a könyvtárban
Lengyák István életmű-kiállítása megtekinthető könyvtárunkban. Igyekeztünk ollóvágtás állatkertjének megfelelő környezetet biztosítani. Hajdani kollégánk nagyszerű tevékenysége előtt tisztelgünk ezzel a kiállítással, mely a következő hetekben még megtekinthető lesz.

Köszönjük az ajándékot, melyet ez alkalomból kaptunk Lengyák Istvántól, mostantól Azolo figuránk is ollóval és hajtogatással elkészíthetővé vált.
Képes beszámolónk
Kanizsa TV riport

ZAOL.hu cikk


2016. október 17. Digitalizálási konferencia

Képes beszámolónk
Szakmai tanácskozásunkról hírt adott a Kanizsa TV. Az interjúban elhangzottak nem csak a könyvtárosok számára lehetnek érdekesek.

2016. október 13. Könyvajánló – A Musza Dagh negyven napja
K'arc - a Kanizsa TV kulturális magazinja

A XX. században az emberiség olyan sebeket ejtett önmagán, amelyeket csak nehezen vagy talán soha nem tud majd kiheverni. Ilyen fájó emlék 100 évvel ezelőttről az örmény népirtás: 1919 és 1923 között a törökök másfélmilió örményt öltek meg. A tragédiáról szól Franz Werfel könyve, A Musza Dagh negyven napja.


2016. október 12. 11 óra Kiállításmegnyitó a könyvtárban. A tájképek kedvelőinek különösen ajánljuk a kiállítást.

A Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme újabb szemesztere indul.
Képes beszámolónk

Könyvtárunk és a Kanizsa TV közös kezdeményezése 2016. október 12-én 10 órakor folytatódik a könyvtárban Rábavölgyi Attila előadásával. Az előadás címe: Nagykanizsa népesedéstörténeti változásai 1690-1945 között. Szeretettel várjuk a város története iránt érdeklődő minden olvasónkat!
A korábbi előadások közül Kaposi Zoltán Nagykanizsa gazdasági fejlődése című előadása 2016. október 8-án, szombaton 19:45-kor lesz a Kanizsa TV-n. Ha valaki lemaradna a műsorról, akkor honlapunkon is megtekintheti.
 

2016. október 9. Országos Könyvtári Napok Nagykanizsán is!
Ünnepi nyitva tartás 2016. október 9-én (vasárnap) 14-17 óráig.


2016. október 4. Göncz László: Határ-szél című kötetének bemutatója
Helyszín: Halis István Városi Könyvtár
Beszélgetőtárs: Kardos Ferenc
Közreműködik: Horváth István Radnóti-díjas versmondó
A szerző munkái könyvtárunkban

Képes beszámolónk

2016. szeptember 26-30. Kultúr Korzó
Fényképes beszámolónk


OLIMPIA A KÖNYVTÁRBAN(BLOG)

Az olimpiával kapcsolatos könyvtári dokumentumainkra is szeretnénk ezzel a bloggal felhívni a figyelmet. Ajánljuk minden olvasónknak!

A könyvtáros szakmai elektronikus sajtó egy rövid összefoglalót közöl nyári olimpiai blogunkról „Több tízezer embert ért el a könyvtár olimpiai blogja - Azt csinálhattam, amit szeretek(!)” címmel.

2016. szeptember 14. Könyvajánlónk: „Látogassunk a 18. század eleji Japánba, a szamurájok világába! Könyvajánlónkban Jamamoto Cunetomo, szamurájból lett zen szerzetes tanításainak és feljegyzéseinek gyűjteményét ismerhetik meg, Benke Dániel könyvtáros tolmácsolásában.” www.kanizsatv.hu


2016. szeptember 9. Kiállítás nyílt könyvtárunkban Magyarok a Szovjetunió táboraiban (1944-1956) címmel, mely 2016. szeptember 27-ig megtekinthető. A kiállításhoz helyi tartalommal is hozzájárultunk, és egyben Rózsás Jánosra is emlékezünk születésének 90. évfordulója kapcsán.

Képes riportunk Rózsás Jánosnak szentelt kamarakiállításunkról
Megújult Rózsás Jánosról szóló emlék-olvasótermünk a nagykar.hu-n
Emlék-olvasótermek a nagykar.hu-n

2016. szeptember 6. Kollégánk, Kovács Ágnes is kiállította rajzait a Honvéd Kaszinóban. Képeink a megnyitót mutatják, Kardos Ferenc megnyitójának szövege is elérhető honlapunkon.

2016. szeptember 1. A Hevesi fiókkönyvtár új nyitvatartási renddel várja olvasóit.

A Kanizsa TV híradása2016. augusztus 29. A városban tanuló szín5ös olvasóinknak aranykártyát ajándékoztunk, és az aznapi villámcsődület is az ő tiszteletükre állt össze. A szülők és a gyermekek nagy tömege előtt adtuk át a tiszteletünket kifejező olvasójegyet, mely a megszokottnál nagyobb számú kölcsönzést tesz lehetővé. Abban bízunk, hogy az olvasást szerető kitűnő tanulók olyan társaiknak is kölcsönöznek könyvet, akiket még nem érintett meg az olvasás öröme.

Képes beszámolónk az átadásról (benne mindenki, aki a helyszínen átvette ajándékát)
Kanizsa TV híradás
ZAOL cikk2016. június-augusztus: Zöldtábor a Csónakázó-tónál

ZAOL.hu cikk
Zalai Hírlap cikk
Kanizsa TV híradás
A Kossuth Rádióban 2016. augusztus 25-én 15.50-15.55 között elhangzott Zöldtábor interjút fényképekkel „feljavítva” feltettük YouTube-ra.

Villámcsődületek nyáron a könyvtárnál

Nyissuk meg közösen a könyvtár kapuit flashmobbal!

Hétfőnként mutatványos flashmob (villámcsődület) a könyvtár előtt, a nyitást megelőző 10 percben (12:50-kor). A meglepetésre készülőket 10 órától várjuk a könyvtárba. Hívd a barátod is!

Van olyan produkciód, amit szívesen megmutatnál 1-2 percben a csődületnek?

Ha igen, jelentkezz! – info@nagykar.hu
Üzenhetsz is a Halis István Városi Könyvtár Facebook oldalán!
Telefon: +36308495266

Eddigi híradások:
2016. június 20-­án került fel a Kanizsa TV honlapjára a legelső villámcsődületről készült riport.
2016. július 18-­án került fel a Kanizsa TV honlapjára az ötödik alkalomról készült riport.
2016. augusztus 8-­án került fel a Kanizsa TV honlapjára a hatodik alkalomról készült riport.
2016. augusztus 8-­án került fel a Zalai Hírlap honlapjára a hatodik alkalomról készült riport.
2016. augusztus 8-i képes riportunk

2016. augusztus 15-i képes riportunk

2016. augusztus 22-i képes riportunk

2016. augusztus 29-i képes riportunk (záró villámcsődület)

2016. július 17. Két könyvajánlóval is gazdagodott gyűjteményünk:
A Manderley-ház asszonya
Az elefántsuttogó


2016. június 24. 11 óra. Göcsej és Őrség hagyományos körtefajtái című könyv bemutatója
Ugyanekkor nyílik meg könyvtárunkban az alkalmazkodó gyümölcsészetről szóló kiállítás is, amely a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány"Gyümölcsészháló" című programjának eredménye.
A Zalai Hírlapban egy cikk jelent meg az eseményről, amelyet ide kattintva tekinthetnek meg.


2016. június 8. – június 14. Ünnepi Könyvhét Nagykanizsa


Tisztelettel hívja Önt és családját az Ünnepi Könyvhét rendezvényeire a programokat szervező:
Deák Könyvesház
Halis István Városi Könyvtár
Honvéd Kaszinó

Az Ünnepi Könyvhét nagykanizsai programjai

2016. június 9-10. Ünnepi Könyvhét a Deák téren
Képes beszámolónk ide kattintva tekinthető meg

2016. június 10. 18 óra. Szabó Erika: IDŐKERÉK című verses kötetének bemutatója
Közreműködik: Baj Bianka
A könyvbemutatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg

2016. június 10. 17 óra. Kotnyek István: Utak mentén, hegygerincen – Kápolnák és szakrális szobrok a zalai tájban című kötetének bemutatója.
A könyvbemutatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg

2016. június 10. 14 óra. Alcser Norbert: Odavágunk a könyvpiacnak! Szerzői kiadás a Publio szemével című kötetének bemutatója.
A könyvbemutatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg

2016. június 9. 18.30 óra. Fa Ede: Véges út a végtelenbe című kötetének bemutatója.
Beszélgetőtárs: Kardos Ferenc.
A könyvbemutatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg

2016. június 9. 15 óra. Motorcza Gyula: ÉLETEIM, LIFE STORY című kötetének bemutatója.
Beszélgetőtárs: Czupi Gyula
A könyvbemutatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg

2016. június 9. 12 óra. PROF. DR. KOVÁCS LÁSZLÓ: Györgyi Géza – Egy kivételes elméleti fizikusi életpálya című kötetének bemutatója.
Beszélgetőtársak az egykori tanítványok: Balogh László és Czupi Gyula
A könyvbemutatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg

2016. június 9. 11 óra. A 2016. évi Ünnepi Könyvhét megnyitója a Deák téren.
A megnyitón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg

2016. június 9. 10 óra. Uzsoki Mária: Réka Dombalján című könyvének bemutatója
A könyvbemutatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg

2016. június 9. Gyerekkönyvtári foglalkozás Szabó Eszter könyvtárossal
Képes beszámolónk ide kattintva tekinthető meg

A Nimród vadászújság 2016. júniusi számában egy cikk jelent meg Motorcza Gyula: Életeim - Life Story című új könyvéről, amely 2016. június 9-én 15 órakor, az Ünnepi Könyvhét keretében kerül bemutatásra könyvtárunkban.
A teljes cikk ide kattintva olvasható


2016. június 6. Attila óvodások látogatása a gyerekkönyvtárban
Képes beszámoló

2016. június 5. Benke Dániel könyvtáros kollégánk a Zalai Hírlap vasárnapi számában nyilatkozott: mit jelent könyvtárosnak lenni a 21. században?
ZAOL.hu cikk


2016. június 2. Az Attila Óvoda középső és nagycsoportosai látogattak el hozzánk óvónénik kíséretében. Körbejárták a könyvtárat, megnézték a kanizsai vár makettjét és a madárfotó kiállítást. Ezt követően a gyerekkönyvtár könyvei között böngésztek nagy örömmel. Sok kisgyerek élt a beiratkozás lehetőségével, és így kikölcsönözhette élete első könyvét is.

Képes beszámoló


2016. május 29. (vasárnap) 10 óra: A cukortasakok világa - a világ cukortasakjai c. kiállítás megnyitója
Bővebben...2016. május 27. (péntek) 18:30: Vörösné Pázmándi Ibolya – „Tündérek és angyalok” kerámiakiállításának megnyitója


Sakk-könyvbemutató a könyvtárban
Az Aquaprofit-NTSK (Nagykanizsai Tungsram Sakk-Klub) NB1-es csapatának versenyzője, Pintér József nemzetközi nagymester 13. könyvének bemutatója 2016. május 27-én, pénteken 17:30-kor lesz a könyvtárban. Minden sakk-kedvelőt szeretettel várunk!

Képes beszámolóJózsef Attila est a Halis István Városi Könyvtárban
Aki már látta, újra akarja látni, aki még nem, sajnálja, hogy eddig nem volt lehetősége rá. Így vannak az emberek Tóth Péter Radnóti-díjas előadó
VASÚT ÁL(L)OMÁS című pódium-drámájával, melynek megismételt kanizsai előadására 2016. május 26-án 18.30 órakor kerül sor a könyvtárban.
Egy ember (jelesül József Attila) megérkezik egy vasútállomásra. Utazik valahová, mert mint minden igaz költőnek, neki is ÚTJA VAN. Amíg várakozik a vonatra, szóba elegyedik a többi utassal (ez esetben a közönséggel). A vonat – mint Magyarországon általában – késik. Így a költőnek bőven van ideje mesélni, elgondolkodni álmairól, vágyairól, életéről, hitéről, édesanyjáról, gyermekkoráról, egyetemi nekibuzdulásáról, az országról, az emberekről, Európáról.
Mindezt rendkívüli átéléssel, hittel, lelki áradással.
Mindenkit szeretettel várunk.


Könyv Mindszenty Józsefről
Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2016. május 24-én, kedden 10.30-11.30-ig Hóbor József Elvek, eszmék, egyház Adalékok Pehm (Mindszenty) József zalaegerszegi működésének első évtizedeihez című kötetének bemutatójára. A kanizsaiak számára is sok érdekes adalékot tartalmaz, hiszen a későbbi hercegprímás zalai működésének két évtizedéről ad képet az eredeti dokumentumok egész sorát is közlő munka.

Képes beszámoló
Zalai Hírlap Online beszámoló
Ön is „kódolna”?

Kódot kapnak a kanizsai várostörténeti táblák. Tekintse meg az elkészülteket, és jelentkezzen!

2016. május 10. Kanizsai könyvtárosok Horvátországban
A kanizsai könyvtárosokat szívesen fogadták az ország nemzeti könyvtárában és a zágrábi városi könyvtárban is. Az önköltséges, jó hangulatú szakmai kirándulás eredménye volt egy jóleső benyomás is: a könyvtárosok máshol is nagy igyekezettel szolgálják a használókat. A nagykanizsai olvasók az igyekezetünkön túl ideálisabb körülményekhez és sokszor korszerűbb szolgáltatásokhoz is jutnak.

2016. május 3. 15 óra
Szeretettel hívjuk egy könyvbemutatóra, mely vidám hangulatával, tanácsaival segítheti a nyugdíjban élők vagy nyugdíjba készülők mindennapjait.

Képes beszámoló
Kanizsa TV összefoglaló

Születésnapi könyvtári sátor 2016. május 1-jén az Ady utca elején. Szeretettel várunk mindenkit! Részletek a képre kattintva.
A nap szenzációja Kollonay Zoltán két minikoncertje a könyvtár születésnapja alkalmából.
Ne felejtsék, hogy könyvjelzőkkel várjuk vendégeinket. Részletek

A 65 éves születésnapunk ünneplésének programjáról érdekes emlékek készültek, ajánljuk olvasónk figyelmébe:

65 év – Interaktív programokkal ünnepeltek a könyvtár dolgozói (Kanizsa TV)

Születésnapi sátrunkban történtekről egy kis képes beszámoló látható a link mögött.

A tánc világnapjára és a 65 éves születésnapunkra készült Kollonay-kompozíció felhangzott a könyvtár hajdani helyén, az Ady utca elején, a „Táncoló harangokon”.

Kollonay Zoltán: Táncoló Harangok


2016. április 30. ...és elindultak a könyvek a város napján. Képes beszámoló


Folytatódik
A kortárs magyar költészet vendégségben a könyvtárban című sorozatunk.
Egy kávé Kamondy Imre költő és dalszerzővel 2016. április 22-én 15 órakor (Kacat király című műve, zenekarának CD-je kapható lesz, és szívesen dedikál is). Egyéb információk előző hírlevelünkben.
Képes beszámoló

A Szabad szombat a könyvtárban 2016. április 16-án folytatódik. A hónap végi Város napján (2016. április 29-30, valamint a folytatásán, a tánc világnapján, 2016. május 1.) való részvételre készülés jegyében tervezzük ennek a napnak a programjait.
Részletek
Képes beszámoló

2016. április 15. 10 óra – „Madarak földön, égen – 2015” – Válogatás a BirdPhotography.Hu fotósainak munkáiból – kiállításmegnyitó
Bővebben...
Fotók a megnyitórólA kortárs magyar költészet vendégségben a könyvtárban

Kedves Olvasónk! Szeretettel hívjuk egy kávéra Varró Dániellel 2016. április 8-án 15 órára.
A találkozásig kedvcsináló idézetválogatás Varró Dánieltől. Kettőt innen válogattunk, egyben hívjuk a kávézásra, ahol dedikálásra is mód lesz.
Hogy mondjam el milyen nagyon szeretlek én ha bakker nem áll rendelkezésre csak 160 karakter.
Azt írom + most 1 smsbe
hogy beléd vagyok kedvesem esve
vágyak dobálnak partra kivetnek
billentyűzárát oldd ki szivednek.
A legismertebb műve: Túl a Maszat-hegyen, melynek
6. fejezete Mácsai Pál előadásában meghallgatható az interneten.A könyvtárunkból kölcsönözhető cd-k és könyvpéldányok itt érhetők el.

Képes beszámoló a találkozóról

2016. április 6. A könyvtolvaj - a Halis Könyvtár ajánlója
K'arc - a Kanizsa TV kulturális magazinja

A könyvtolvaj. Benke Dániellel, a Halis István Városi Könyvtár munkatársával ismét történelmi vizekre evezünk. Az évszám: 1939, a helyszín: Németország, és a mesélő: a Halál.

Folytatódik a Szabad szombat a könyvtárban 2016. március 19-én!
A részletes program
A rendezvényről a Zalai Hírlap 2016. március 21-én megjelent számában is olvashatunk.
A teljes cikk ide kattintva olvasható el
2016. március 20. Kanizsa TV híradás

Zalai Hírlap 2016. március 16. 63. szám 1, 2. oldal - Visszatérnek a hatvanasok a könyvtárba - Kikopó fiatalok - Kevesebb középiskolás, egyetemista olvas - A nyugdíjas korosztály kiugróan teljesít, ami a könyvtárhasználatot illeti
A teljes cikk ide kattintva olvasható


2016. március 16. Janne Teller: Semmi - a Halis Könyvtár ajánlója
K'arc - a Kanizsa TV kulturális magazinja

Sokan hasonlítják a Legyek Urához azt az ifjúsági regényt, melyet mai könyvajánlónkban mutatunk be. A Semmi épp úgy a nyers valóságot tárja az olvasók elé, mint Wiliam Golding klasszikusa. Gyerekekről szól, és talán épp ezért annyira megrázó olvasmányélmény a felnőtteknek is.

Szabad szombat a könyvtárban - 2016. február 27. 10-12 óráig

Kollégáink sokfajta programmal jelennek meg a városkörnyék könyvtáraiban. 2016. február 27-én arra készülünk, hogy ezek közül kettőt megmutatunk Nagykanizsa könyvtárhasználóinak is. Az aznapi ajánlatunkat más érdekességekkel is bővítjük.

A program folyamatosan bővül.

A gyermekeknek a kézműves foglalkozás mellett mesefelolvasást, kártyázást, társasjátékot is ajánlunk. Az Egy eltűnőben lévő világ képei című programunkhoz ajánljuk ezt a képsorozatot. Az oxyfáról szóló előadás újdonsága pedig az, hogy a résztvevők között két oxyfát sorsolunk ki. A bővült program itt tekinthető meg.

Szeretettel várunk mindenkit!

A nagysikerű rendezvényen készült fotók


A rendezvényről a Zalai Hírlap 2016. február 29-én megjelent számában is olvashatunk.
A teljes cikk ide kattintva olvasható el

A játékos kedvű és az új ismeretekre vágyó egyaránt talált érdekességet a délelőttön, jóleső érzés volt látni, hogy a gyermekek „elhozták” szüleiket és nagyszüleiket a könyvtárba. Várhatóan 2016. március 19-én és április 23-án újabb szabad szombatok lesznek a könyvtárban.


Zalai Hírlap 2016. február 26. 48. szám 5. oldal - Vonatjegy Szent Antalnak - HELYTÖRTÉNET - Kanizsai házak és lakóik története, nyomtatásban is
A teljes cikk ide kattintva olvasható


Olvassa, kérje heti levelünket! 

Hetente küldött könyvtári levelünkből először az olvasóink értesülnek a könyvtárral kapcsolatos fontos információkról. Szerencsére a média képviselői is olvassák. 2016. február 11-i levelünk eddigi visszhangja: 

Zalai Hírlap 2016. február 15. 38. szám 4. oldal – A frissebbeket olvassák inkább
A teljes cikk ide kattintva olvasható

KIT link
Facebook link

Szerelem? – Házasság! Könyv? – Halis!

2016. február 13-án, szombaton rendezték meg a VII. Kanizsai Esküvő Kiállítást a Hevesi Sándor Művelődési Központban, ahol a Halis István Városi Könyvtár is képviseltette magát. A házasulandó párok a bőség zavarával találták szembe magukat, hiszen a könyvtár gyűjti a párkapcsolattal, házassággal, esküvővel kapcsolatos irodalmat is. Ebből mutattak egy kis ízelítőt az érdeklődőknek, természetesen a kölcsönzésükre is lehetőség nyílt. Aki pedig még nem volt tagja a könyvtárnak, most ingyenesen be is iratkozhatott. A könyvtár dolgozói az alkalomhoz illő „szerelmes” idézetekkel is készültek, mellyel sokak arcára sikerült mosolyt csalni.

Fotók!


Zalai Hírlap 2016. február 11. 35. szám 1, 3. oldal – Erőtlenül, de visszatámadt a tél – ANOMÁLIA – Érdekességek a város időjárásának elmúlt másfél évszázadából
A teljes cikk ide kattintva olvasható
Bővebben olvashatnak Nagykanizsa időjárásának történetéről a www.nagykanizsaidojarastortenet.nagykar.hu weboldalunkon, illetve könyvtárunkban, a szolgáltatásainkat bemutató kiállításon.


2016. január 22. 12.45: A Magyar Kultúra Napja – A könyvtár szolgáltatásait bemutató kiállítás megnyitója.

A kiállítást megnyitja: Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója
A kiállítás eddigi poszterei
Az idei kiállításmegnyitó képei
A tavalyi kiállítás megnyitóján készült képek

2016. január 22-én már 13. alkalommal ünnepeltük könyvtárunkban úgy a magyar kultúra napját, hogy a könyvtár szolgáltatásait bemutató kiállítást állítottunk össze. Úgy gondoljuk, hogy a magyar kultúrához a könyvtárban nagyon sokféle módon férhetünk hozzá. Mi magunk növelni kívánjuk a lehetőségek számát. Erről számolnak be azok a hagyományos tablók, függőleges és vízszintes képfolyamok, melyek a mostani kiállítás megtekintői láthatnak. A korábbi tablók kettővel bővültek. Az egyiken az elmúlt 15 év összefoglaló adatai láthatók, a másikon a folyóirat-digitalizálás hasznosulását foglaltuk néhány adattal össze. Látható még a 15 éves épületünk építésének képsorozata, a  (Ady utca), Nagykanizsa időjárásának 150 évéről szóló, és még sok más szolgáltatásról szóló képsorozat is. Az eseményről a Kanizsa TV és a Kanizsa Újság híradást közölt.

Zalai Hírlap 2016. január 16. 13. szám 2. oldal – VENDÉGÜNK Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója – A kultúra örökség és tanulni való ismeret
Bővebben...


Nagykanizsai Maraton 2016. január 15. 2. szám 1, 3. oldal – Az idei évben tematikus rendezvénysorozat keretében mutatják be a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár elmúlt másfél évtizedét, amelyet már új épületében töltött az intézmény.
Bővebben...


2016.01.04. Egy adományozási sorozat kezdete

Csizmadia Tibor adományozó a várhatóan 10 kötetben megjelenő, kézzel másolt magyar nyelvű Biblia első kötetét ajándékozta könyvtárunknak. A további kilencet is a könyvtár olvasóinak szánja. A különleges munka a gyűjteményünkben található Bibliák számát gyarapítja. A Szegedi Biblia születéséről részletek itt olvashatók.

Fotók az adományozásról
A Kanizsa TV híradása az eseményről
Zalai Hírlap Online cikke
Zalai Hírlap cikk

Varga Géza fényképeA www.nagykar.hu honlapcsaládunk újabb tartalommal gazdagodott: Varga Géza jóvoltából csaknem 150 év nagykanizsai időjárási jellemzői olvashatók évenkénti bontásban vagy egyetlen PDF dokumentumként. Jó böngészést kívánunk! http://nagykanizsaidojarastortenet.nagykar.hu/

A sajtóbemutatón készült képek
Kanizsa TV híradás
Kanizsa TV K'arc interjú
A hír a Zalai Hírlapban


A Hol, mi? Kanizsai házak és lakói oldalon bármikor, bármennyit olvashat a kanizsai utcák történetéről házszám (vagy névmutató) szerint. Ennek az oldalnak a PDF változata ingyenesen letölthető és több mint 1800 oldalas.Kedves Olvasónk!

A legfrissebb könyveket megismerve javaslatot tehet a könyvtár gyűjteményének bővítésére.
Kéthetente a legfrissebb 200-400 magyar könyvet ismerheti meg könyvtárunkban.
Ha kéthetente egy kis időt áldoz rá, akkor az összes Önt érdeklő könyvvel biztosan találkozik nálunk.
Ha a könyvek között olyat talál, melyet szívesen kölcsönözne könyvtárunkból, akkor a könyvvel a kezében fáradjon a kölcsönző pulthoz. Köszönjük, ha tanácsával segíti munkánkat.
A könyvekbe ragasztott sorszám FONTOS, mert a könyv helyét jelzi a MUTATVÁNY polcon.

Jó böngészést kívánunk!

2017 – 90 éve hunyt el névadónk, Halis István, a város és a gólyalábazás megörökítője

2017. január 2. 11 óra Sajtóbeszélgetés tematikus évünkről, a 2017 – 90 éve hunyt el névadónk, Halis István, a város és a gólyalábazás megörökítője évről
A képre kattintva az alkalomra készült 8 oldalas kiadványunkat olvashatja.
A sajtótájékoztatóról cikk jelent meg a Zalai Hírlap 2017. január 3-i számában. Ide kattintva olvasható
A Kanizsa TV híradása tematikus évünkről
Tematikus évünkről a Kanizsa TV készített egy hosszabb interjút is.


2016 – az új könyvtárba járunk már 15 éve²

2016-ra újabb tematikus évet hirdettünk. Az év elnevezése: 2016 – az új könyvtárba járunk már 15 éve². A honlapunkon (www.hivk.hu) található egy animáció is ezzel kapcsolatban. Néhány kérdésben megfogalmaztuk, mit is szeretnénk olvasóinkkal együtt megválaszolni ebben az esztendőben.

Média:

WebRádió | Kanizsa Újság | Kanizsa TV | Régió1 | Somogy Ma | KanizsaHír

Halis 2016 logo

„15 év” posztereink: 2016 - TextLib 15 év 2016 - A folyóiratok digitalizálásának hasznáról 15 év ZÁÉV 60 éves album 31. oldal 2016 - 15 év jellemzése adatokkal További poszterek...

Felhívás!

A Tarnóczky Attila kezdeményezte várostörténeti táblák sorozata, mely Nagykanizsa épületei közül sokat díszít, lett az alapja könyvtárunk holmi.nagykar.hu nagyszabású internetes szolgáltatásának. Ez a munka tudja talán a legtöbbet ma a város történetéről, épületeiről, lakóiról. A táblák és az internetes szolgáltatás mostantól még szorosabb kapcsolatba kerülnek. A táblákra olyan kód kerül, mely közvetlenül arra a sokrétű tartalomra mutat, mely az interneten elérhető. Így okostelefon, tablet segítségével azonnal olvasható. Annak, aki ismeri ennek a nagyszerű munkának az értékét, talán örömet okozna, ha egy-egy táblára feltehetné ezt a jelet. Kérjük, hogy a +36309371614-es telefonon jelentkezzen.
Képes beszámolónk az első kód elhelyezéséről
Hol, mi? - kódok felragasztása ALBUM

Az első tábla "átkódolásáról" a sajtó is hírt adott:
Kanizsa hetilap
Zalai Hírlap Online
Kanizsa TV


2015  „HALIS 160” A HALISBAN
2014 
Olvasni jó!
2012 
Könyvtár minden időben
2011 
évfordulóink éve
2010 
a haliskolások éve
2009  a haliskola éve
2008  a könyvtári tájékozódás éve
2007  a segítő www.nagykar.hu éve


2015

Halis 1602015-ben a középpontba könyvtárunk névadója, a 160 éve született Halis István életműve kerül.
Részletek a Halis 160 programunkról
Halis István művei ide kattintva érhetőek el

Nagykanizsa könyvtára 2001 óta viseli Halis István nevét. 10 éve az intézmény már tartott Halis emlékévet, s idén is meghirdették a "Halis 160" a Halisban esztendőt.
A Kanizsa TV videója

2015. december 1-ig Halista Olvasási Kihívás
Szeret olvasni? Szereti a kihívásokat is? Akkor a Halista Olvasási Kihívást Önnek találták ki!
Facebookos játékunk

2015. december 15. Emléklapok kiosztása fotóalbum

Médiában megjelent:
2015. május 6. Kihívás: Huszonötböl legalább tízet kell elolvasni (a Zalai Hírlap cikke)

Zalai Hírlap 2015. december 16. 294. szám 1,2. oldal – Olvasási bakancslistát teljesítettek – Egyre többen veszik igénybe falvakban is a szolgáltatásokat
Bővebben...


Kanizsa TV 2015. december 15. NAPI KANIZSA - Mozgókönyvtárosok karácsonya (videó)


Zalai Hírlap 2015. december 8. 287. szám 5. oldal – Nem csak helyben, otthon is olvasható – Több, eddig csak helyben használható kézikönyvet is kölcsönözhetővé tett nemrégiben a Halis István Városi Könyvtár.
Bővebben...


2015. december 2. 9 óra: Író-olvasó találkozó a Biheka meséje szerzőjével - bögresorsolás
Bővebben...

Fotók a találkozóról


2015. december 1. 17 óra – A Pannon Tükör 20. születésnapja
Bővebben...

Fotók az eseményről

2015. november 30. Elkészült a Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ "Segíts, hogy segíthessünk" Alapítványa által felállított karácsonyfa, mely 2016. január 6-ig látogatható a könyvtárban.

Kérjük, adományozzon Ön is! Vigyen magával egy mézeskalácsot a fáról, hogy saját otthonát díszítse, és emlékeztesse Önt a karácsony valódi értékére, az erre szánt felajánlást pedig helyezze el a gyűjtőládában.
A mézeskalács díszekért felajánlott bevétel hátrányos helyzetű gyermekek és családok támogatására kerül majd felhasználásra.

Segítségét és támogatását előre is köszönjük!

Fotók a megnyitóról

Zalai Hírlap 2015. november 26. 277. szám 7. oldal – Egy év alatt tíz könyvet – Véghajrájához közelít a Halista Olvasási Kihívás, a résztvevőknek már csak pár napjuk van arra, hogy teljesítsék vállalásukat.
Bővebben...


Zalai Hírlap 2015. november 26. 277. szám 4. oldal – Író-olvasó találkozók iskolásoknak
Bővebben...


Zalai Hírlap 2015. november 19. 271. szám 4. oldal - Reális Kanizsa-kép - Két előadás már lezajlott a nagy sikerű Nagykanizsai Mindentudás Egyeteméből, és lesz még folytatás.
Tovább a cikkhez


2015. november 18-án, szerdán 17:30-ra helyi szerző kötetének bemutatójára hívjuk. Kis János Zalai sporthistória című munkája már a szerző 17. könyve.
A következők kölcsönözhetők is könyvtárunkból (keresse katalógusunkban):
Az olimpiák krónikája (2009-2010), Délvidéki magyar olimpikonok (2013), Kanizsai olimpikonok 1896-1996 (1997), Kárpát-medencei magyar olimpiai érmesek (2012-2014), Olimpiai kérdések (2003), Olimpiák hősei (2007), Téli olimpiák (2008-2009), Tolna megyei olimpikonok (2006), XX. századi keszthelyi olimpikonok és kiemelkedő sportemberek (2004), Zalai olimpikonok 1896-1996 (2000), Zalakomár sporttörténete (2002)
A programról részletek itt olvashatók.
Fényképek az eseményről

2015. november 11-én 9 órakor Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme, Nagykanizsa monográfia III. kötet
Téma: Nagykanizsa politikai élete (1850-1945)
Előadó: Paksy Zoltán, a Nagykanizsai monográfia III. kötetének szerzője
Részletek
Az előadáson készült fotók2015. november 9. Az alkotó ember játéka - W. Kovács Ágnes rajzkiállítása
Részletek
Album
Kanizsa TV híradás
Zalai Hírlap híradás

2015. október 21-én 10 órakor
a könyvtárban folytatódott a Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme (a Nagykanizsa – városi monográfia III. kötetének ismertetésével).
Az előadás címe: Nagykanizsa gazdasági fejlődése (1850-1945) Előadó: Kaposi Zoltán

A II. kötetről készült előadások, a Kanizsa TV 45 perces felvételei elérhetők a mindentudas.nagykar.hu honlapunkon.

Fényképek az előadásról


Zalai Hírlap 2015. október 10. 238. szám 4. oldal – Kerekes székkel a könyvtárban – A kanizsai intézmény jól megközelíthető, a sorok között könnyű haladni
Tovább a cikkhez


2015. október 9. és 11. Országos és nagykanizsai könyvtári napok és Könyves Családi Vasárnap

2015. október 7. Levél egy meg nem született gyermekhez – e címet viseli az a könyv, mely rövidsége ellenére is nagy visszhangot keltett megjelenése idején. Története mit sem vesztett aktualitásából. A kötetet Osvald Éva könyvtáros mutatja be. (www.kanizsatv.hu)

Zalai Hírlap 2015. szeptember 23. 223. szám 16. oldal – Papírra rótt csodák – KÖNYVEK – Kiállítás nyílt a szerzetesek ránk hagyott örökségéből
Tovább a cikkhez


2015. szeptember 17. Az elit alakulat és The Pacific - A hős alakulat – a Halis Könyvtár ajánlója
Ezúttal – a megszokottól eltérően – két kötetet is bemutatnak segítőink: Benke Dániel és Musztács Krisztián, a Halis István Városi Könyvtár munkatársai.
www.kanizsatv.hu

Zalai Hírlap 2015. szeptember 10. 212. szám 4. oldal – A legkanizsaibb kanizsai – Könyvjelzőre és gyufaskatulyára került Halis István arcképe
Tovább a cikkhez


Bár 2015. augusztus 20-23. között mi is szünetet tartunk, a névadónk születésnapjáról azért megemlékezünk egy eddig még nem olvasható regényének közrebocsátásával: a Kétszáz év előtt című regény (alcíme: Aranykeresztesek és boszorkányok - Történeti regény) érdekesen mutatja be a török alóli felszabadulást (1690) követő időszakot. Ajánljuk minden Nagykanizsa története iránt érdeklődőnek.

A művet megmutattuk a média képvselőinek is egy sajtótájékoztató keretében.

Kanizsa TV híradás
Zalai Hírlap cikk

Zalai Hírlap Online cikk

Emlék-gyufaskatulyákat is készítettünk Halis István emléktáblájával és könyveinek listájával:

A 2015. augusztus 24-gyel kezdődő héten könyvtárunkba látogatóknak ajándékba adjuk ezeket a gyufás dobozokat. Szeretettel várjuk Önt is.

2015. július 15-én kedves vendégeink voltak, tánctábor lakói látogattak el hozzánk. Olvastak, énekeltek és gólyalábaztak velünk. Hogy jól érezték magukat, bizonyítják a felvételek.


Zalai Hírlap 2015. július 2. 153. szám 4. oldal - Könyv, középkor, velocipéd - A minap zárult le a Halis István Városi Könyvtár hagyományos olvasótábora.
Tovább a cikkhez

Tisztelettel hívjuk a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere emlékplakettel kitüntetett kovásznai Gazda József Vezényelt történelem című kötetének könyvbemutatójára.
A könyvbemutató időpontja: 2015. június 11. (csütörtök) 16,30

Meghívó letöltése
A megnyitón készült fotók

2015. június 4. Szoliva János: Idővonal című posztumusz kötetének bemutatója

Részletek
Fotók a rendezvényről
Borító
Fülszöveg


2015. június 4. Uzsoki Mária: Ráchel könnye c. kötetének bemutatója

Fotók a rendezvényről
Borító és fülszöveg

2015. június 4. Ünnepi Könyvhét

Megnyitó 2015. június 4. csütörtök 11 óra, Deák tér
Megnyitja: Nyeste Pál, a piarista iskola igazgatója

Részletes program

Fotók a megnyitóról
Zalai Hírlap cikk a megnyitóról

Az elhangzott mesék:
Bogdán Attila zalakomári mesemondó - Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön részlet
Marci Veronika zalakomári mesemondó - A fiatal pár és a kotlós

2015. május 29. Pintye Anna: Természetközelben című kiállításának megnyitója
Bővebb információ a rendezvényről
Az esemény meghívója
Megnyitó beszéd
Fotók a megnyitóról

2015. május 28. - június 16. A MAG DALA
mandala kiállítás a könyvtárban - MEGHÍVÓ

Megnyitó beszéd
Fotók a megnyitóról

2015. június 3-ig megtekinthető könyvtárunkban két Magyarországon élő holland származású képzőművész, Péter Jansen festőművész és Wout Koppers szobrászművész kiállítása.
Fotók

2015. május 17. Gyereknap Alsórajkon
A Halis Könyvtár dolgozói és a Nagykanizsai Gólyalábasok segítették az élményteli nap létrejöttét. Volt kézműves foglalkozás, helyismereti vetélkedő, célbadobás fonott karikákkal, karikahajtás biciklikerékkel, ugróiskola, rajzolás aszfaltra, kirakózás, könyvtári bemutató, karaoké, és persze mérhetetlen mennyiségű gólyalábazás, amit nem lehet elunni.
Fotók

2015. május 8-án nyitottuk meg könyvtárunkban a Magyarország összes települését képeslapokon bemutató kiállítást a gyűjtőre, Nemesi Lászlóra emlékezve. Ő látható középen.

A megnyitón készült fényképek és a polgármesteri köszöntő szövege

A képeslapok felrakását a környékbeli iskolások végezték. Ennek folyamatát követhetik itt figyelemmel.

Ritka alkalom, hogy nagykanizsai intézményből az országos média közvetít. A könyvtárunkban nyíló kiállításról viszont a Kossuth Rádió és az M1 tévé is adott hírt:

Híradás az M1-en
Híradás az ATV-ben
Híradás a Kossuth Rádióban

Korábbi bemutatók:
2012.02.22. Vas megye képeslapjai - kiállításmegnyitó
2011.07.01. Veszprém megye képeslapjai - megnyitó
2011.01.28. Somogy megye képeslapjai - megnyitó

Miket találtunk a visszahozott könyvekben – összeállítás
Több médium (három újság és egy televízió) is foglalkozott már ezzel az érdekes témával, most csokorba szedtük őket:

2015. május 6. Az tűnt fel, hogy túl vastag (Zalai Hírlap)
2015. május 4. Különös leletekre bukkantak a könyvtárban (NOL.hu)
2015. május 4. Harry Potter fél pár zoknival (Népszabadság)
2015. március 10. Kis színes hír a könyvtárunkból az RTL Klub híradójában

2015. április 23. Egy zalai népmese segítségével ismerkedtek meg a történelmi Zala megyében található szlovéniai Lendva diákjai a nagykanizsai könyvtárban fejlesztett olvasásnépszerűsítő programmal, az Azolóval. A könyvtár dolgozóinak látogatásáról, az ottani programról a Muravidéki Magyar Rádió 2015. április 24-én Terepjáró című műsorában számolt be, amely a rádió archívumából is meghallgatható. Az iskola honlapján is megemlékeztek a látogatásunkról.
Fotóalbum az eseményről

2015. április 22. Wounded Knee-nél temessétek el a szívem – a Halis Könyvtár ajánlója
A könyvtáros: Benke Dániel
www.kanizsatv.hu

2015. április 8. Könyvtárunk adott helyet a Kupakkép építők alkotásaiból készült kiállításnak. Ebből az alkalomból díjakat is átadtak. A megnyitón készült képeket itt láthatja. A kiállításon készült képek is megtekinthetők az interneten.

2015. március 25. Igazából mennyország – a Halis Könyvtár ajánlója
2003-ban, az akkor még csak 3 éves Colton Burponál súlyos betegséget diagnosztizáltak. Gyógyulásához orvosai nem fűztek reményt, a fiú mégis visszatért az életbe – túlvilági élményekkel. A nebraskai Burpo család története azóta bejárta a világot, az esetből könyv, majd film is készült.

Csokorba szedtük filmes könyvajánlóinkat, melyeket a Kanizsa TV jóvoltából készíthettünk el. Kellemes időtöltést kívánunk hozzá!
A beépített huligán Acélzivatarban Orosz napló Ready Player One és a többi...

2015. március 9. Madarak földön, égen - fotókiállítás

Fotók a kiállításmegnyitóról

2015. február 27. Szeretettel hívjuk az alábbi könyvbemutatóra: (nagyításhoz kattintson a képre)

2015. február 25. Halis István klubdélután a Hölgyklub szervezésében
Fotóalbumunk
Cikk és videók a Zalai Hírlap Online oldalán


2015. február 17. Acélzivatarban – a Halis Könyvtár ajánlója
Benke Dániel munkatársunk egy olyan kötetet mutat be, mely az I. világháború eseményeinek művészi és egyben megrendítő krónikája.
www.kanizsatv.hu

2015. február 14. Farsangi könyvfelvonulás a fánkfesztiválon
Fotóalbumunk


Vasárnapi Zalai Hírlap 2015. február 1. 5. szám 1, 3. oldal - A HÉT SZTORIJA - Az érettségi feltétele az 50 órás önkéntes munka - Az életre készíti fel őket
Tovább az 1. oldalon lévő cikkhez
Tovább a 3. oldalon lévő cikkhez


2015. január 28. Ezen a napon történt...
Minden könyvtárunkba látogató találkozott az „Ezen a napon” ajánlóval. Sokan találtak rá itt olyan olvasmányra, melyet talán másként nem fedeztek volna fel.
A készítők összegezése itt olvasható.

2015. január 22. Megnyitottuk szolgáltatásainkat bemutató kiállításunkat a Halisban! A kézzel gördíthető függőleges „papírweblapok” szemléltetik az interneten elérhető tartalmaink sokaságát és változatosságát.
Újdonság a 160 éve született Halis István életművének bemutatása.
További fotók
Kanizsa TV híradás

Kanizsa 2015. január 15. 1. szám 2. oldal - Halis 160 a Halisban
Tovább a cikkhez

Zalai Hírlap 2015. január 13. 10. szám 1, 11. oldal - Kevesebben olvasnak?
Tovább az 1. oldalon lévő cikkhez
Tovább a 11. oldalon lévő cikkhez

Zalai Hírlap 2015. január 3. 2. szám 3. oldal - Jelentős frissítés történt a Hol, mi? Kanizsai házak és lakói című internetes helytörténeti adatbázisban, illetve elindul a Halis-emlékév.
Zalai Hírlap cikk

A Halis 160 programunkról és az új Hol, mi?-ról további híradások:
Kanizsa TV híradás
- KanizsaHír cikk - Kanizsa Újság cikk

Anno Wlassics Gyula volt könyvtárunk egyik névadójelöltje. Az alábbiakban közreadunk egy kis videót, ami a róla elnevezett emléktermünket mutatja be. Érdemes megnézni!

Ezzel a karácsonyi-újévi kis üdvözlőkártyával szeretnénk kedveskedni Nagykanizsa és a járás minden lakójának!(Régebbi könyvtári események)

A Halis István Városi Könyvtár adatbázisa által ismert dokumentumok bibliográfiai leírásaihoz vezető linkek