Sajtótájékoztató 2006. január 5-én a Halis István Városi Könyvtárban
A sajtótájékoztatóról megjelent online cikkekket itt olvashatják: (a cikk címére kattintva megtekinthetik azt az eredeti környezetükben; a szövegben található képek nem az eredeti cikk melletitek, hanem a könyvtár által készítettek)

A MagyarRádió Online oldalán megjelent cikk:
Könyvtárak közti együttműködés
Együttműködési megállapodást kötött a nagykanizsai városi könyvtár a Veszprémi Egyetemmel - a jövőben az egyetem nem a helyi képzési hely könyvtárát fejleszti, hanem igyekeznek a hallgatókkal a városi könyvtár szolgáltatásait megismertetni.
Egy könyvtár fejlesztésében ma már nem a megvásárolt könyvek mennyisége a döntő, hanem az is, hogy elektronikusan, vagy bármilyen más módon milyen információhoz milyen gyorsan juthat hozzá az oda beiratkozó olvasó.
A Halis István Városi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai ma már nagyon jól ki tudják szolgálni az egyetemi hallgatók és oktatók szakirodalom-igényeit is, s a jövőben még inkább törekedni fognak arra, hogy a beszerzések során figyelembe vegyék a Nagykanizsán oktatott szakok igényeit is.
Az együttműködés során egyébként az egyetem egy helyi könyvtárosa és egy hallgató is a városi könyvtárban dolgozik majd, bérüket a két intézmény közösen fizeti.
Nagy Csaba cikke

 

A Nagykanizsai Napilap online híroldalán megjelent cikk:
Egymásra alapoznak
Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója az együttműködés kapcsán elmondta: szeretnék nyilvánvalóvá tenni az egyetem hallgatói számára, hogy a bibliotéka számos szolgáltatást kínál ismeretanyaguk bővítéséhez. Birkner Zoltán, a VENK oktatási igazgatója úgy fogalmazott: szeretnék információszerzésre, a könyvtár szolgáltatásainak használatára ösztönözni nemcsak a hallgatókat, hanem az oktatókat is.
Birkner Zoltán hozzátette: a most zajló akkreditációs folyamatban sem mindegy, hogy egy felsőoktatási intézmény mekkora adatbázissal rendelkezik, s bár a VENK-nek van szakkönyvtára, ez egy viszonylag kis állomány, ráadásul nagyrészt közgazdasági, műszaki informatikai könyveket tartalmaz. Egy szakdolgozat elkészítéséhez pedig sokrétű tájékozódás szükséges, amihez a háttéranyagot ragyogóan tudja biztosítani a Halis István Városi Könyvtár által kínált információs háttér, a könyvek, folyóiratok, képi és hangzó anyagok sokasága.
- Mivel fizikálisan viszonylag távol van egymástól a két intézmény, ezért Czupi Gyula igazgató úrral úgy gondoltuk, hogy ha másképp nem megy, akkor legalább az emberek szintjén megpróbáljuk közelebb hozni egymáshoz az egyetemet és a bibliotékát – mondta Birkner Zoltán.
Czupi Gyula itt jelezte: a könyvtár olvasótermében az egyetem szakkönyvtárosa, Zborovszky Zsuzsa és az egyik hallgató, Újváry Zsuzsa várja a hallgatókat, akik jó ismerői a városi könyvtár és a VENK-könyvtár állományának is.
A könyvtárigazgató hozzátette: a szemeszter kezdete óta tanórák is zajlanak az olvasóteremben.
Mindketten leszögezték: vannak elképzeléseik a két intézmény együttműködésének további alternatíváiról is, ám ezekről még nem kívánnak nyilatkozni.
Horváth Attila cikke