Gólyalábas Világjátékok és Utcaművész Fesztivál a Régi jó Egyesület és a Héliosz-N Bt. szervezésében

Nagykanizsa, 2004. június 4-5., Erzsébet tér

Minden páros órában mindkét napon kanizsai gólyalábas játékok, versenyek, bemutatók a közönség bevonásával


 2004. június 4. (péntek)

10.00        Kézművesvásár

Fazekasok, vászonszövők, csuhé- és népi baba készítők, szaruműves, papírmerítő, tímár, fonott áru készítő, mézeskalácsos, hangszerkészítő, fafaragók, játékkészítők, népiruha-készítők, üvegművesek, ékszerkészítők, bőrösök kínálják portékáikat, többen bemutatót tartanak az Erzsébet téren.

10.00        Népi kismesterségek

Bőrözés. agyagozás, babakészítés, papírhajtogatás és más érdekességek 10 helyszínen, egész napon át.

10.00        Utcaművész palánták

Általános és középiskolás korú kanizsai és városkörnyéki gyerekek élőszobor, aszfaltfestő, utcazenész, portréfestő játékai.

10.00        Pelyhes gólyák játékai - óvodások gólyalábon

10.45        Tündér Lili elveszett - kismesejáték

(Garabonciás HEFI zenés bábműsora) A kreatív gyermekműsor előadója a „GARABONCIÁS”, aki a gyerekek segítségével kiszabadítja a kis Tündér Lilit a „LÁTHATATLAN KIRÁLY” fogságából. A kis hősöknek ki kell állniuk a gonosz király próbáit ahhoz, hogy a láthatatlanná varázsolt bábocska, a kis tündérlány újra láthatóvá váljék.

12.00        Kamasz gólyák viadala - felsősök gólyalábon

12.45        Utcaművészek bemutatója

14.00        Kölyökgólyák versengése - kisiskolások gólyalábon

14.45        Vásári mulatságok - gólyalábas és óriásbábos Vaga Banda produkció. A középkor jellegzetes figurái kelnek életre gólyalábas komédiások által. A vándordeák vezeti az előadást, a hetvenkedő katona megmenti a közönséget a félelmetes szörnyetegtől, persze ehhez szüksége van Herkules bátorságitalára, melyet a csodaszerárustól szerez be. Muzsikusunk indiai kígyóbűvölőt alakít, veszedelmes kobrája nagy kalamajkát okoz.

15.30        Sumi bohóc műsora

16.15        Deák Ferenc téri zenés gyülekező a gólyalábas felvonuláshoz

16.30        Díszmenet zászlófelvonáshoz az Erzsébet térről a Deák Ferenc térig. A menet tagjai: Csáktornyai Zrínyi Gárdisták, Kanizsai Lovas Klub - Császár Huszárok, a Nagykanizsai Határőr Igazgatóság határőrei.

17.00        Zászlófelvonás

Közreműködnek a díszmenet résztvevői és a Nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar.


 

17.15        Gólyalábas menet - a nagykanizsai gólyalábas csapatok, a gólyalábas világjátékok külföldi és magyar szereplői, a díszmenet és a zászlófelvonás a résztvevői - a Deák Ferenc térről az Erzsébet térre.

17.30        „Aki fellép egyszerre...” - rekordkísérlet közös gólyalábon állásra. Ha ezen a napon tanul meg velünk gólyalábra állni, akkor is részese lehet ennek a nagyszabású „műveletnek", mely a két napos program egyik leglátványosabb eleme. A szervezők célja, hogy egy időben minél többen álljanak gólyalábra és maradjanak rajta, ill. járjanak vele egy ideig.

18.00        Gólyalábas Világjátékok - a tavaly nagy sikert aratott társulat, a Langaléta Garabonciások „CIRCULI SAURUS” című legújabb műsora. Két madár - melyeket az álmodozó Strucc és a bugaci Árvalányhaj keresztezéséből hoztunk létre - cipeli magán a komédiásokat, kik a jókedv kulcsáért küzdenek cirka negyven percen keresztül, széllel, esővel, rettentő magassággal, s szédítő mélységgel. Ha a kulcsot meglelik, együtt örülhet néki a kicsi a nagy, s a szomszéd falubeli pap.

19.00        Bab társulat: Fenevadak az utcán

A színházi műfajok legősibb, legközvetlenebb formáját megjelenítő utcaszínházi csoport a vásári, mutatványos hagyományokat ötvözi bábos elemekkel, illetve aktualizálja azokat. Az élőzenével kísért előadás a kikiáltó szavaival fűszerezve a különböző vásárok, fesztiválok, szabadtéri és zárthelyi rendezvények érdekes színfoltja. Az óriásbáb figurák (medve, farkas, malac stb. - magasságuk 2-3 méter) a magyar népmesekincs jól ismert szereplői, melyek mindig megjelenítik az aktuális évköri időegységet is.

20.00        Utcaművészek gálája

A nap folyamán fellépő zenekarok, mutatványosok, utcaművészek műsora.

21.00        A színek varázsa - az olaszországi MITAGO csoport látványos gólyalábas produkciója a jó és a rossz közti örök konfliktust mutatja be „tüzes" játékával.

22.00        - a  nagykanizsai  gólyalábasok,   a

magyar és külföldi gólyalábas akrobaták és minden érdeklődő

részvételével.

Zene: The Connector.


2004. június 5. (szombat)

10.00        Kézművesvásár

Fazekasok, vászonszövők, csuhé- és népi baba készítők, szaruműves, papírmerítő, tímár, fonott áru készítő, mézeskalácsos, hangszerkészítő, fafaragók, játékkészítők, népiruha-készítők, üvegművesek, ékszerkészítők, bőrösök kínálják portékáikat, többen bemutatót tartanak az Erzsébet téren.

10.00        Népi kismesterségek - bőrözés, agyagozás, babakészítés, papírhajtogatás és más érdekességek 10 helyszínen, egész napon át.

10.00        Utcaművész palánták

Általános és középiskolás korú kanizsai és városkörnyéki gyerekek élőszobor, aszfaltfestő, utcazenész, portréfestő játékai.

10.00        Bergengócia

Tematikus kalandjáték gyerekeknek. (Egész napos program!) Szeretnénk, ha a gyerekek rádöbbennének, hogy a hősök maguk is lehetnek, s ezt nem csak a számítógépek virtuális világa jelentheti számukra, hanem sokkal inkább egy olyan játék, amely a közös élményen, az együttjátszáson, az egymásnak szurkoláson alapul. Egymást addig még nem ismerő gyerekek összebarátkozhatnak a játék során, a szülők együtt örülhetnek csemetéikkel... (Részlet a kalandjáték ismertetőjéből.)

10.00        Első lépéseim gólyalábon - játékok, versenyek bemutatók kicsiknek.

10.45        Don Quijote kalandjai - zenés vásári Vaga Banda bábjáték. A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló, élőzenés produkcióban a közönség bevonásával elevenednek fel a Búsképű Lovag legizgalmasabb kalandjai. A gólyalábas mesélő vezetésével részese lehet a közönség a kézi bábokkal és óriásbábokkal életre keltett hős lovag és fegyverhordozója, Sancho megpróbáltatásainak.

12.00        Első lépéseim gólyalábon - játékok, versenyek bemutatók kicsiknek és nagyoknak.

14.45        Sumi bohóc műsora

16.00        Első lépéseim gólyalábon - játékok, versenyek bemutatók kicsiknek és nagyoknak16.45        A kárpátaljai akrobataiskola előadása

17.15        Gólyalábas Világjátékok - körséta az Erzsébet téren

18.00        HÓRI-HOROG, avagy a Hórihorgas Kompánia

Akinek szeme van, láthatja, kinek füle van, hallhatja ezt a díszes társaságot. Ketrec és védőkorlát nélkül, állatok egész seregét hozzuk az utca forgatagába. S hogy mindenki biztonságban érezhesse magát, elhozzuk a fenevadak idomárát is, hogy jószágai szelídségét bizonyítsa, egy oroszlán nyakában hordoztatja körbe magát a szájtáti publikum előtt. Látható még két lábon járó szarvas és táncoló madár is. A hórihorgas fenevadak hajmeresztő és hihetetlen mutatványokra képesek, valamint egyedülálló muzikalitásukról tesznek ékes tanúbizonyságot.

20.30        TNT koncert, a  ajándékprogramja

22.00        Gólyalábas Világjátékok - AZ ANGYALOK FÖLDRE SZÁLLNAK- „Idegen, ki félsz ismeretlen földre lépni, ragadd meg a pillanatot, egyesülj a tánccal, mely megédesíti szívedet" MITAGO.

22.30        Gólyalábas Világjátékok - Finálé: AZ ÉJSZAKA KIRÁLYNŐJE - az dél-olaszországi MITAGO csoport szuggesztív zenével aláfestett gólyalábas produkciója az örök emberi érzésről, a szerelemről. Művészeti vezető: Emanuele Tozzi

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

PARTNER RENDEZVÉNY A CSÓNAKÁZÓ-TÓNÁL

Nemzetközi Lovas Tusa (Military) 9 ország lovasainak

részvételével, a Kanizsai Lovas Klub szervezésében.

Nagykanizsa. 2004. június 4-6.

2004. június 4. (péntek)

9.00          Nemzetközi Lovas Tusa (Military) díjlovaglás 9 ország lovasainak részvételével

2004. június 5. (szombat)

9.00          Nemzetközi Lovas Tusa (Military) terepversenyek

2004. június 6. (vasárnap)

11.00        Nemzetközi Lovas Tusa (Military) díjugratás


Nagykanizsa és a gólyalábazás

Nagykanizsa és a gólyalábazás összekapcsolódott az utóbbi időben. Olyan helyi emlék megelevenítése a „falábon” járás, mely a mozgás és a játék élményét adja. Kialakult a gólyalábas játékok sora, ezrek tanultak meg ezzel a „járművel” közlekedni. Eredeti és értékes programok sorát körítettük a kézműves bemutatókkal és vásárral a fő ajánlatunk mellé. Legújabban pedig igazi látványosságot jelentő akrobatikus ügyességű langaléta gólyalábasok, óriásbábosok és utcaművészek desszertje teszi teljessé a kanizsai kínálatot. A látványosság színhelye városunk történelmi levegőt árasztó központja.

Nagykanizsa néhány látványossága, melyek a gólyalábas programok helyszínén, ill. közvetlen közelében tekinthetők meg.

www.halisnagykanizsa.bibl.hu Séták, látnivalók Nagykanizsán címmel teljesebb térképes útvonal ajánlatot kap az érdeklődő a Halis István Városi Könyvtár honlapján.

Erzsébet tér

A város főtere. Itt zajlik Gólyalábas Világjátékok és Utcaművész Fesztivál. 1927-ig piac működött itt (a kép még ezt a régi piacot mutatja). 1927-ben a városrendezési terv már dísztérnek tekintette, ekkor nyerte el mai alakját.

Vasemberház

Az Erzsébet tér déli oldalát ékesítő épület, melyet a 18. században barokk stílusban emeltek. Eredetileg a Batthyány család vendégfogadója volt, később földszintjén üzleteket, az emeletén lakásokat alakítottak ki. A 19. század első felében sörháznak nevezték. A századfordulón Bettelheim és Guth vasüzlete „A Vasemberhez” az épület középső részén, az 1865-ben alapított Unger Ullmann Elek-féle híres vaskereskedés a sarokrészen működött. A közelmúltban felújították és az Ady E. utcai oldalát árkádosították. Az árkádok alól jól hallható az Ady E. utca szemközti házára került harangjáték.

Aradi vértanúk szoborcsoport

A Vasemberház szépen parkosított, díszburkolattal ellátott belső udvarán 2000-ben avatták fel az aradi tizenhármak és Batthyány Lajos szobrát. A hangulatos tér azóta a városlakók kedvelt sétáló és pihenőhelyévé vált.

 


Díszkút

A Gólyalábas Világjátékok és Utcaművész Fesztivál eseményeinek helyszínén, az Erzsébet téren középen egy csinos szökőkút, északi részén pedig egy díszkút teszi kellemessé a környezetet.

A díszkút, mely „bő vizével a tűzoltóknak gyors használatul szolgálhatna”. 1879-ben készült el. Szögletes kőmedencéje a szájhagyomány szerint Kanizsa török kori várából származik, ezért a kanizsaiak később Török kútnak nevezték el. 1934-ben átkerült az Erzsébet térre (ma itt található a másolata). Az eredeti - szép tetővel fedve, felújított állapotban - a Batthyány-kastély (múzeum) udvarán áll.

Deák Ferenc tér, Turulmadár, Országzászló

A város különösen szép és főként a déli oldalán egységes építészeti képet mutató tere a Deák Ferenc tér. Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Petőfi Sándor szobra látható a téren. Itt áll a Turulszobor, és az országzászló is, melyek környéke a város kedvenc találkahelye.

Istók János szobrászművész alkotását, a Turulmadarat és az Országzászlót 1933 pünkösdjén impozáns ünnepség keretében avatták föl először. A szobrot és az Országzászlót az 1950-es években eltávolították és beolvasztásra ítélték, de a gépgyár munkásai megmentették. Újraavatására 1990-ben került sor.

A teret az Erzsébet térrel összekötő két-háromszáz méternyi útszakasz volt a korzó, a második világháború előtt az kanizsai úri közönség kedvelt sétaútja. Ezen a téren kerül sor a zászlófelvonásra és innen indul a Gólyalábas Világjátékok és Utcaművész Fesztivál gólyalábas menete az Erzsébet térre.

Kiskastély

Eklektikus stílusú, 1874-ben Krausz Mária nyaraló lakházaként készült épület, mely ma városi galériaként működik. Felújított és ízlésesen kialakított termeiben Z. Soós István, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet képeiből látható állandó kiállítás.

 Miniszterelnöki HivatalFarkas Ferenc Városi ZeneiskolaKanizsa Ruhaipari Szövetkezet
Nagykanizsa Megyei Jogú VárosHalis István Városi KönyvtárPura-Vida Motoros Klub Egyesület
   ÖnkormányzataMagyar Külkereskedelmi Bank Rt.Zalai Hírlap
Miniszterelnöki Hivatal RomaügyiTermoszerviz Kft.Kanizsa Dél-zalai Hetilap
   ÁllamtitkárságaVin 2000 Kft.Kanizsanet 2000 Kht.
Hírközlési és Informatikai MinisztériumHVB Bank Rt.Kanizsa TV
Nagykanizsai Kereskedelmi és IparkamaraNSP Hulladéklerakót Üzemeltető Kft.Zala Rádió
Nagykanizsai RendőrkapitányságFa-Feri Kft.Szuperinfo
Nagykanizsai Határőr IgazgatóságPálmöb Kft.Nagykanizsai Maraton
Nagykanizsai TűzoltóparancsnokságKanizsa Nyomda Kft.Kanizsa és Vidéke Extra
Via Kanizsa Kht.Baumeister Kft.Régi Jó Hagyományteremtő és -őrző
Nagykanizsai KözterületfelügyeletHalász Metal System Kft.Egyesület
Móricz Zsigmond Művelődési HázDrink System Kft.Héliosz-N Kulturális Szolgáltató Bt.

További információk és részletes program a www.varosnapja.nagykanizsa.hu weboldalon olvasható.

Szeretettel várjuk programjainkon!

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk