Fejtő Ferenc kapcsán Nagykanizsáról

Karády Viktor – aki talán sohasem járt Nagykanizsán – Fejtő Ferenc kapcsán fontos megállapításokat fogalmaz meg városunkról. Karády Viktor 1956 decemberében menekült Magyarországról, szociológus, egyetemi tanár.

Fejtő ifjúkora helyszínének, Nagykanizsának oktatási viszonyait írja le a társadalomtudós eszközeivel. Igen tág környezetbe helyezve fogalmazza meg mondandóját, ezzel a 20. század első negyedének Nagykanizsáját, különösen annak oktatását is a korabeli Magyarország viszonyai között láttatja.

A Mikrohistória és társadalomtörténet egy nagykanizsai kisdiák iskolai pályájának tükrében című tanulmánya a Hommage à Fejtő Ferenc című kötetünkben (1999, 167–177) olvasható el.

Karády Viktor tollából származó másik írásban ennek a tanulmánynak az eredményei jól összegezve az interneten is elolvashatók.

Minden Kanizsa története iránt érdeklődő számára értékes olvasmány. Ezzel emlékezünk Fejtő Ferencre, az éppen 12 éve, 2008 júniusában elhunyt kanizsai származású gondolkodóra.


Fejtő Ferenc emléktáblája szülőháza falán (Nagykanizsa, Csengery u. 22.)

Utóirat:
A dolgozatban használt adatok … a nagykanizsai iskoláknak az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött értesítőiből származnak – olvashatjuk az első írás lábjegyzeteinek élén. Az OSZK-ban csak helyben használható nagykanizsai évkönyvek mára már jelentős számban elérhetők könyvtárunk digitalizáló munkájának eredményeként is a honlapunkon.