Június 29-ig szombatonként továbbra is várjuk, júliusban és augusztusban szombati nyitvatartásunk, így a Könyvtári szombatok programja is szünetel.

Könyvbemutató

2024. június 13. (csütörtök) 17,30 órától K. Sabján Ferenc: Csendes üzenet című verseskötetének bemutatója a 95. Ünnepi Könyvhét alkalmából

Halis Podcast – Hősök a légtérben – magyar vadászpilóták a honi légvédelemben a második világháborúban

Elkészült a legújabb podcast adásunk. A következő kérdésekre kaphat választ a hallgató:

Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy:
– Vitéz nemes Molnár László, a legeredményesebb magyar vadászpilóta szerepe a honi légvédelemben
– Harc az amerikai bombázók ellen
– Milyen indíttatásból vállalták a magyar pilóták ezeket az öngyilkosnak számító feladatokat?
– Értik, érzik-e a mai gyerekek ezt a fajta elhivatottságot, katonai szemléletet?
– Hogyan halt hősi halált Molnár László?
– Mennyire fontos a hősök emlékének megőrzése?

Pozsgay Gyula grafikus:

– Miért kezd el valaki háborús képregényeket rajzolni?
– Franciaország, a képregények fellegvára – hogyan lehetett bejutni erre a piacra?
– Diákok miként fogadják ezt a műfajt? Felnőtteket is meg lehet vele szólítani?

Legújabb podcastunk LETÖLTHETŐ, ezért akkor is hallgatható, ha nincs internetelérése (nagykar.huSpotify), és a YouTube-on is elérhető.

Kanizsáról és környékéről is osztályok látogattak hozzánk

A Zrínyi iskola negyedikesei a raktártól az emeletig bejárták az épületet. A gyerekkönyvtáron kívül megismerkedtek a könyvtár számos szolgáltatásával, természetesen a saját fejlesztésű Azolóval is. A foglalkozás után nem maradhatott el a jól megérdemelt gólyalábazás sem!

Képes beszámolónk

A nagyrécsei iskola hetedikesei látogattak el hozzánk. Szepesiné Horváth Katalin tanárnő kérésére egy hónappal ezelőtt Nógrádi Gábor: A mi Dózsánk 10 példányát kölcsönözték könyvtárunkból. (Sok ilyen 10 példányos, Azolóban feldolgozott könyvünk van.) Most könyvtári foglalkozás keretében közösen válaszoltak az AZOLO oldalán feltett kérdésekre. Ezt követően telefonjuk segítségével oldották meg a magyar órán tanult versekhez, irodalmi művekhez kapcsolódó feladatokat. Kötetlen időtöltés, könyvválogatás zárta a délelőttöt.
Képes beszámolónk

A zalaszabari iskolából is érkeztek vendégeink. Könyvtárbejárás segítségével megismerkedtek az épülettel és szolgáltatásainkkal. Végül egy Élő történelmi előadás keretében az első világháborúról hallgattak meg egy előadást.

Képes beszámolónk

Nő az iskolákból indított Azolo-használat

Nem könnyű azonosítani, kik és honnan használják Azolo szolgáltatásait nyilvános felületen. Sikerült azonban egy, reményeink szerint az egész használatot reprezentáló, kisebb csoportot azonosítani, ők az oktatási intézményekben működő internetszolgáltatóhoz kapcsolódnak. Ebből az oktatási intézményi hálózatból 2020 júniusa óta rögzít Azolo használatot. Ha az első év használatát vesszük egységnek, akkor 2021-ben megduplázódott, 2022-ben nyolcszorozódott, 2023-ban tizenhatszorozódott, 2024-ben pedig maradt a 2023-ban megfigyelt mennyiség. Nemcsak az iskolákból indított használat mennyisége nő, azoknak az iskoláknak a száma is ugrásszerűen nőtt, ahonnan használták Azolót.

Kanizsai évfordulók – városunk jeles napjai

Tandor Ottó (1852. január 28. Nagykanizsa – 1913. június 12. Balatonfüred), építész, egyetemi tanár. Tanulmányait szülővárosában kezdte, majd 1880-ban a budapesti műegyetemen szerezte építészmérnöki diplomáját. Tervezni Steindl Imre mellett kezdett, így munkatársa volt az Országház tervezésében, építésében is. Mestere halála után ő vezette a befejezés munkálatait. Sok műemlék, köztük például a Jáki templom restaurálását is ő tervezte. 1895-től a budapesti műegyetem középítéstan tanára. Élete végén a Balaton környékének műemlékei foglalkoztatták, azokról készített felvételeket.

Kanizsai Enciklopédia 309. oldal Tandor Ottó szócikke
U.i.: Halis István, névadónk gyakran említi Tandor Ottó nevét, szoros barátság fűzte őket egymáshoz.

Új könyveink

Ha már nehezen tud választani magának könyveinkből, ne aggódjon, mert vadonatúj szépirodalmi könyveink csak arra várnak, hogy kikölcsönözzék őket!