Kedves Olvasó!

A mai naptól újra várjuk a könyvtárban hétfőtől péntekig 10–18 óráig.

U.i.: 2024. augusztus 19-én és 20-án nálunk is szünet lesz.

Már sokan jelezték érdeklődésüket, Önt is szeretettel várjuk az előadásra!

A mindennapok mesterséges intelligenciája – Hogyan könnyítheti meg az életedet a generatív mesterséges intelligencia?

2024. augusztus 15. 18 óra

Az előadó Böjti Bence lesz, az előadás tervezett ideje 30-60 perc, 30+ perc a kérdésekre. A kérdések közben már tudunk teázni/kávézni.

Példa:
Megkértük a mesterséges intelligenciát, hogy ábrázolja a kávézás istenét, a mellékelt rajzot készítette. 🙂

KANIZSA kaLAND 2024

Indul a Könyvtári Kalandtúra! A Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ által szervezett Kanizsa Kaland egyik állomása a könyvtár. Sok szeretettel várjuk a résztvevőket augusztus 12. és 16. között a egy kis könyvtári kalandtúrára! A teljes feladatsor itt érhető el (a könyvtáré itt: elsőmásodik oldal).
Kalandra fel, Kanizsa!

Állatbarát Könyvtár Program

Augusztus hónapban nyeregbe pattanunk, és lovakkal kapcsolatos olvasnivalókat ajánlunk olvasóinknak. A téma kiemelt könyve: Maja Lunde: Az utolsó vadlovak című regénye. „A világ egyetlen igazi vadlófajának történetét beszéli el, azét, amelyet franciaországi barlangok falára festettek fel, amely évszázadokon át a mongol sztyeppéken élt, és amely a 20. századra kipusztult, csak európai állatkertekben és rezervátumokban maradt belőle.”

Kanizsai évfordulók – városunk jeles napjai

Az 1905. augusztus 12-i pécsi II. Országos Cipész Szakkiállításon Keller Mátyás cipészmester képviselte a kanizsai ipart, s 10 pár remekbe készült cipőjét értékelve aranyéremmel térhetett haza. Keller üzleti sikere valószínűleg abból is fakadt, hogy a cipőkészítés teljes vertikumával foglalkozott: állandó reklámjai szerint mérték után gyerek- és felnőtt cipőket is készített, mellette javított, átalakított stb. Több évtizeden keresztül a város legforgalmasabb helyén, a Vasember-házban volt műhelye és boltja, ugyanakkor a Kinizsi utca 31. szám alatt háza.

Nagykanizsa városi monográfia 3. kötet 150. oldal

Könyvtár elején lévő funkciók alakulása 2.b – Középső rész

2011-ben 60 éves születésnapunk ünneplésének egyik eseménye volt a Tarnóczky Attila kezdeményezte várostörténeti táblák egyikének elhelyezése az épület előtt Halis István halálának 84. évfordulóján. A tábláról leolvasható, hogy a hely, ahol a könyvtárunk épült, már hosszú ideje kulturális célokat szolgált a városban:

2017-ben a hosszú ideje sikereit könyvtárunkban elérő nagykanizsai sakkcsapat inspirálta azt, hogy a bejárathoz egy mágneses sakktáblát helyezzünk el, egyben az épületre került a 2011-re készíttetett nagykanizsai madártávlati kép is.

Alkalmi fotózkodás lehetőségét is ide az épület elé telepítettük a pandémiás időszakban. A felvétel 2020 augusztusában készült.

2021-ben a magyar kultúra napját zárt ajtók mellett ünnepeltük, ezért egy kis utcai látványossággal emlékeztünk meg a Himnusz születésnapjáról:

A sakktábla három része közé fekete, tapétázható tábla került, mely sokáig a könyvtárba tervezett programokról tudósította az arra elhaladókat. Az első kép 2021 júliusában készült, a többi később.

Sosem láttuk korábban „korlátok nélkül” az épület előtti feljárót. A két kanizsait is magában foglaló Góbé zenekar koncertjére azonban ezt is leszereltük, hogy a bejárat élő színpadként is működhessen. 2021. október 1-jén, az új könyvtárpalotában éppen 20 éve meginduló szolgáltatás évfordulóján került sor a koncertre:

A Góbé önálló fesztivált is szervez már évek óta, az ez évi fesztivál Balatonbogláron lesz, ahova a kanizsaiakat is szeretettel várják. Könyvtárunk gólyalábakkal színesíti a programot. Az esemény honlapja

A több éve könyvtárunkban folyó szilveszterezés plakátja már többször is díszítette a főbejáratunk előtti teret. Ez a kép a 2022-es szilveszterre invitálja az érdeklődőket a gólyalábasok mögött:

A bejárati tér korábban felragasztott programajánlói helyett most, 2023 szeptemberétől egy dinamikusan változó, minden eseményünkről, érdekességünkről hírt adó fényújság tájékoztat. Örömmel konstatáltuk, hogy többen is igazi információs felületként látják, mely sok munkával készül, és mindig naprakész, aktuális:

2024 tavaszán újult meg, illetve bővült a bejárati részünk a Jane Goodall Intézet támogatásával egy „képregény” formájában, ezen ismertetjük zöld könyvtári programunkat:

Zöld programunk röviden megfogalmazva: * * * A Föld egy olyan űrhajóvá vált, ahol mindenkinek tudnia kell, hogy a készleteink korlátozottak, használatukat úgy kell megszerveznünk, hogy mindenkinek értelmes élete lehessen. * * *