Meghívó

2024. október 4-én 13 órakor Fiala Borcsa írónő látogat el a Halis István Városi Könyvtárba kalandos sorozatával, az Országos Könyvtári Napok keretein belül. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Az írónő beavatja az érdeklődőket a Balatoni nyomozás, Kalandok az erdő mélyén stb. kalandos sorozatának világába.

2024. október 5. (szombat) Könyvtári szombatok 82. alkalom

A meghirdetett programok a jelzett időponttól eltérő időpontban is kérhetők, igyekszünk egyéni érdeklődéseknek is eleget tenni. Szeretnénk, ha a számítógép segítségével megjelenített ajánlatunkat jól láthatná mindenki, ezért a bejárathoz közel, projektorral kivetítve mutatjuk be.
A Könyvtári szombatok program előző heti minden programja hangulatosra sikerült, amit a mellékelt képek is jól igazolnak:
    

9:00–13:00 Sakk
9:00–13:00 Az Azolo lehetőségei
9:15–9:45 Érdekes is lehet az ismerkedés egy nyelvvel?
10:30–11:00 Papírszínház
11:30–12:00 A Könyvtári szombatokról induló gólyalábas vonulás résztvevőjét a közeli Kanizsa Élményházban meglepetés várja. A gólyalábazást Bukovics Dóra, a Nagykanizsai Gólyalábasok csapatának tagja tanítja az érdeklődőknek.

Állatbarát Könyvtár Program

Az október hónap témája az állatkert, így az állatkertekről szóló vagy az épp ott játszódó könyvekből készítettünk egy remek válogatást olvasóinknak. A kiemelt mű David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei c. könyve, melyben három világ körüli útját beszéli el: a Londoni Állatkertnek gyűjtött ritka és különleges állatokat az 1950-es években.

„Az állatkertek manapság már nem indítanak gyűjtőexpedíciókat élő példányok beszerzésére, és ez igen örvendetes változás. Az élő természetre elég súlyos nyomás nehezedik anélkül is, hogy elrabolnánk és rabságba hurcolnánk a legszebb, legritkább és legvarázslatosabb állatokat.” (részlet a könyvből)

Kanizsai évfordulók – városunk jeles napjai

125 évvel ezelőtt született Barbarits Lajos

Barbarits Lajos (1899. október 3. Veszprém – 1981. júl. 29. Budapest), történész. Iskoláit Pápán végezte, majd 1923-ban a keszthelyi gazdasági akadémián szerzett oklevelet. Még ugyanebben az évben Nagykanizsán telepedett le, ahol a Zalai Közlöny című újság munkatársa lett. 1926 júniusától csaknem két évtizeden át ő a felelős szerkesztő. A Zalai Közlönyön kívül a Keszthelyi Újság,a Hazám, az Új Élet és a Visszhang című lapokban jelentek meg írásai. Helytörténetírói tevékenységének kiemelkedő műve a Budapesten 1929-ben megjelent Nagykanizsa című monográfia. A mindmáig alapvető fontosságú munkához olyan forrásokat használt fel, amelyek a kanizsai városháza 1945. évi leégésekor nagyrészt elpusztultak, így ezek adatairól csak az ő könyvéből szerezhetünk tudomást. 1954-től 1957-ig tudományos kutató a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnál, 1957-től 1967-ig az intézmény főigazgató-helyettese. A mezőgazdaság gépesítéséről szóló és gazdaságtörténeti tárgyú cikkei főként a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiadványaiban és az Agrártörténeti Szemlében jelentek meg. Ezen kívül különböző muzeológiai szakcikkeket is publikált itthon és külföldön egyaránt.

Fő műve: Nagykanizsa (Bp. 1929)

Kanizsai enciklopédia 27. oldal Barbarits Lajos szócikke

A Nagykanizsa monográfiája a könyvtárunkból kölcsönözhető, és online is olvasható. Egy, a történész által dedikált példány is megtalálható állományunkban.

Meghívó

2024. október 9. (szerda) 18 óra: Hadak útján – hadtörténeti előadás a könyvtárban 15. rész: Inkey Kázmér és Püspöky Gracián – A Budai Vár visszavételének zalai hősei

Véradásra hívjuk

Ajándékozzuk meg beteg embertársainkat az egyik legszebb ajándékkal, az élet örömével! Nyújtsuk karunkat értük!

Véradásra várjuk 2024. október 11-én, pénteken 12 és 16 óra közt a Halis István Városi Könyvtárba!

Aki tud jönni, azt szeretettel várjuk, mindenki mástól pedig azt kérjük, hogy a környezetében élő személyeknek adja át az információt!

A sikeres együttműködés reményében tisztelettel:

Halis István Városi Könyvtár – Vöröskereszt – Civil Kerekasztal

Halis Podcast – Hősök, Hunyadiak és történelmi regények – beszélgetés Bán Mórral

Halis Podcast – Hősök, Hunyadiak és történelmi regények – beszélgetés Bán Mórral

Az epizódból a következő kérdésekre kaphat választ a hallgató:

– Miért pont újságírói pályát választott?
– Honnan ered a történelmi regények iránti vonzalma?
– A szerzőnek mennyire kell ragaszkodnia a tényekhez és mennyi fikciót engedhet meg magának, avagy a szórakoztatás oltárán feláldozható némi pontatlanság?
– Hogyan kell felkészülni egy ilyen típusú regény megírására?
– Mit tehet az író, ha bizonyos eseményekről ellentmondásos beszámolókat talál?
– Hős volt-e Hunyadi János? Miért van szükségünk héroszokra?
– Kinek mutatja meg először elkészült regényét? Kételkedik-e abban, amit elkészít? Mitől lesz jó egy író?
– Inspiráló tud-e lenni egy alkotó szerzőtársai számára?

Legújabb podcastunk LETÖLTHETŐ a nagykar.hu honlapunkról, így akkor is hallgatható, ha nincs internetelérése. Elérhető még Spotify-on és a YouTube-on is.

ELŐZETESEK


2024. október 14. (hétfő) 17 óra: Író-olvasó találkozó Pap Évával


2024. október 17. (csütörtök) 17:30 Hogyan ne egyen meg a cápa… Karlo, a cápasuttogó videós előadása


2024. október 18. (péntek) 15:00 Sétaszínház a könyvtárban

2024. október 19. (szombat) 9:00 Szívügyünk a házasságunk
 
A Magyar Schönstatt Családmozgalom családakadémiai képzésének keretében gondolatébresztő előadás lesz házaspárok számára a könyvtárban. A programon való részvételi szándékot kérjük előzetesen az alábbi telefonszámon jelezni: 06-70-387-8028. Bővebb információ a plakáton.
A Schönstatt Családmozgalomról az alábbi honlapon tájékozódhat: https://www.schoenstatt.hu/

Zene világnapja 2024

Több esemény is történt 2024. október 1-jén a könyvtárunkban. A Zrínyi Iskola kisdiákjai számára Krasznai Bertalan kollégánk tartott rendhagyó foglalkozást.
A programról készült képek

A 2. program egy három részből álló zenei ajánlat volt: először a zeneiskola tanárainak és növendékeinek koncertjét hallgathatta meg az érdeklődő közönség,

2. rész: Farkas Tibor és Krasznai Bertalan közös koncertjét hallgathattuk meg,

3. rész: Krasznai Bertalan kompozíciójának ősbemutatója volt.


Épületünk előtt egy 3. zenei „akcióra” is sor került, ahol zeneiskolai növendékek és tanáruk mutatkoztak be.

Képes beszámolónk

A Zene világnapja a könyvtárunk zenei napja is lett, szívünkhöz igazán közel álló ez az alkalom, hiszen 2001-ben október 1-jén kezdtük meg az akkor elkészült könyvtárpalotában a könyvtári szolgáltatást.

Kanizsa Médiaház oldalán az alábbi kis színes jelent meg a napról.