Könyvek és levél a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárba nagykanizsaiak jóvoltából

A következő levelet küldtük a nemzeti könyvtárból hiányzó könyvek kíséretében:

Könyvtárunkba az utóbbi esztendőkben sok olvasói könyvfelajánlás érkezik be. Kialakítottunk ezért egy olyan munkamódszert, mellyel szisztematikusan átnézzük az adományozott könyveket.

Megállapítjuk, hogy állományunkban van-e az adott kötetből, ha igen, akkor az jobb állapotú-e, mint az ajándékozott. Így van olyan könyv, amelyet állományba veszünk, vagy kicserélünk az állományban lévő, de rosszabb állapotú kötettel. Ha nincs szüksége a könyvtárunknak az ajándékozott kötetre, akkor felajánljuk másik könyvtárnak, vagy olvasóinknak, vagy kirakjuk a Nagykanizsán több helyütt is található szabadpolcokra.

Az 1950 előtt kiadott könyveknek különös figyelmet szentelünk. Ha a fontos gyűjtemények katalógusai alapján úgy véljük, hogy örülnének a példánynak, mert nincs meg az ajándékozott kiadású kötet, akkor fel kívánjuk ajánlani annak a gyűjteménynek, ahol szerintünk hiányzik. Önökhöz is így került a felajánlott kötetek listája.

Azok, melyek megvannak mások gyűjteményében, de jó állapotúak és könyvtári gyűjteménybe valók, egy úgynevezett könyvrezervátumba gyűjtjük össze. Ez hozzáférhető olvasóink és más könyvtárak számára is.

Könyvrezervátum

Reméljük, segítségükre van e szerény hozzájárulásunk a gyűjteményükhöz, bennünket pedig örömmel tölt el, hogy ezt tehetjük könyvtárunkra gondoló olvasóink jószándékából, akaratából.