Halis Podcast – Együtt a remény útján, itthon és Afrikában – változtassuk meg a világot!

Elkészült a legújabb podcast adásunk.

Hogy jut valakinek az eszébe, hogy egy kongói egyetemista fiút támogasson? Tehetünk-e mi, átlagemberek azért, hogy ha csak kis mértékben is, de valami változzon a világban: itthon és Afrikában?

A Jane Goodall Intézet tartott konferenciát a Halis István Városi Könyvtárban, ezt követően szakemberekkel és önkéntesekkel beszélgettünk a reményről, a szemléletformálásról és az élményről, amit emberek életének megváltoztatása okoz.

Legújabb podcastunk LETÖLTHETŐ, ezért akkor is hallgatható, ha nincs internetelérése (nagykar.huSpotify), és a YouTube-on is elérhető.

Barcs

A barcsi könyvtárba a kedvünkért Kaposvárról, a környező településekről és az Arany János Általános Iskolából is ellátogattak. Nagy öröm volt az iskola 3. osztályosaival együtt megismerkedni Azolóval. A diákok legutóbbi közös olvasmányukat, Bosnyák Viktória Micsoda Buli! című könyvét elevenítették föl Azolo kérdései alapján. Nagy örömmel találtak rá a jó válaszokra, a kedvünkért még egyszer rontottak és még passzoltak is. Aktivitásuk nagyban segítette azt, hogy a könyvtárosok pontosan megélhették, hogyan is működik „élőben” az Azolóval való játék. Mindannyian egy-egy könyvbe elhelyezték Azolo jelét is. Tőlük Farkas Tibor énekes kedvcsinálójával köszöntünk el. A „magukra maradó” felnőttek még egy sort beszélgettek az ifjú nemzedék olvasóvá válásának fontosságáról és hogy abban miképpen tudnák Azolót „hadra fogni”.

Képes beszámolónk

Kanizsai évfordulók – városunk jeles napjai

A palini kastély utolsó lakója, Inkey János fia, Kázmér Palinban született 1818. február 29-én. Jogi tanulmányainak befejezése után a kapornaki járás szolgabírája, de 1845-ben lemond hivataláról, s öröklött birtokán gazdálkodik. 1848 szeptemberétől százados a zalai önkéntes nemzetőr-zászlóaljban, októberben a honvédzászlóaljban. A váci ütközet után őrnagy, majd a 47. honvédzászlóalj parancsnoka. Buda visszavételénél (1849. május 21.) különösen kitűnt bátorságával: második volt, ki a falakra feljutott. Hősiességéért alezredessé léptették elő.

Nagykanizsa városi monográfia 3. kötet (676. oldal)

Meghívó

A Napfény Egyesület és a könyvtár szeretettel hívja egy író-olvasó találkozóra 2024. február 22-én, csütörtökön 10 órára.

Vendég Balogh Márta, böhönyei alkotó

A Bálint Ágnes emlékkiállítás csoportos látogatása is megkezdődött

Harmadik osztályosok a Kőrösi iskolából voltak a vendégeink kedves kísérőikkel együtt. Nemcsak a kiállítással, Bálint Ágnes életművével, hanem az Azolo játékkal is megismerkedtek. Egy történet megismerése után közösen válaszoltak Azolo kérdéseire. Azzal a tervvel indultak haza, hogy részt vesznek a második és harmadik osztályosok között meghirdetett „bajvívásban”, hogy ők is AZOLOvaggá váljanak. Azok, akik nem jutnak el csoportosan hozzánk, az Azolo játékra ütve letölthető, illetve kinyomtatható játéklapot készíthetnek maguknak és csatlakozhatnak a játékhoz, akárcsak azok, akik egyénileg látogatják meg a kiállítást a könyvtárban.

Veresegyház

A veresegyházi városi könyvtár vendégei voltunk. Könyvtárosok előtt beszélhettünk Azolo lehetőségeiről. A résztvevők elmondása szerint munkájukban segítségükre lehet az Azolo nyújtotta lehetőségek sorozata. Reméljük, hogy a 25 éves születésnapjára készülő város ifjú polgárai közül többen lesznek Azolo használói egy tervezett könyvtári kezdeményezés révén.

A Jane Goodall Intézet szervezésében Együtt a remény útján, itthon és Afrikában. Változtassuk meg a világot! címen tartottak konferenciát könyvtárunkban

A könyvtár részéről Benke Dániel mutatta be a könyvtár zöld programját és az eddig elért eredményeket.

A Jane Goodall Intézet a méltán híres Passzold vissza Tesó programja mellett az Ugandában elért eredményeket is vázolta a közönségnek. Az elmúlt években kikötőt és egy iskolát is sikerült felújítani.

A helyi közösségek közül a nagykanizsai Loco-Motiv Közösségi Alapítvány mutatta be közösségépítő/pártoló programjait, többek között a Green Gerilla pályázatukat.

A Taita Alapítvány munkája, az afrikai árvákért szívmelengetően önzetlen küldetés.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatról sem elsősorban az afrikai missziók jutnak az eszünkbe, pedig nagyon aktív szerepet vállalnak Afrikában. Különböző projektjeikkel szeretnél elérni, hogy mindenki tiszta vízhez és tisztálkodási lehetőségekhez juthasson.

Az AfriKata Közel Afrikához az önkéntesség fontosságára és lehetőségeire híva fel a figyelmet.

Jelen világunkban kiemelt jelentősége van az önkéntességnek a világ bármely pontján. Ezért is tudott jó szívvel a programhoz csatlakozni könyvtárunk.

Képes beszámolónk

A Kanizsa Tv beszámolója