Szeptember 7. – Könyvtári szombatok (78. alkalom)

Kedves Olvasó!

2024. szeptember 7-től újra nyitva vagyunk minden szombaton 9-től 13 óráig.

Szeretettel várjuk!

Az első szombaton a családoknak mindjárt egy biztos, kiszámítható, időjárástól független, minden szombatra érvényes délelőtti meghívást nyújtunk át

2022 szeptemberében indított, eddig 77 hétvégét megért Könyvtári szombatok c. programunkat 2024. szeptember 7-én indítjuk újra.

Az eddigi programokat folytatjuk, és szeptember 7-én többségükből ízelítőt is adunk.

Gyermekeknek szánt programok:

Felnőtteknek és a gyermekek kísérőinek szánt programok:

Újabb elemekkel is színesítjük szombati ajánlatunkat.

Önkénteseink és adományozóink révén teára és kávéra, hozzá némi harapnivalóval is várjuk vendégeinket. (Szeptember 7-én Nyakó Melinda lep meg bennünket helyi hagyományt éltető sütőben készülő finomsággal.)

Részvétellel, közreműködéssel valamilyen érték létrejöttét is támogatjuk majd terveink szerint. (2024. szeptember 7-én az épületünk előtti új tartalmak és látnivalók elnevezését lehet részvétellel, közreműködéssel kezdeményezni és eldönteni. A képen látható számok arra a helyre mutatnak, ahol a választható feliratok elhelyezésre kerülnek.)

A játékok sorát is bővítjük. (Szeptember 7-én ezek egyikét, az élő, nagy méretű Ki nevet a végén játék mutatkozik be.)

Vendégünk lesz Farkas Tibor (Igrictibi).

Emlékezni pedig Halis Istvánra, névadónkra fogunk, akinek a napokban volt születési évfordulója. (Örülnénk olyan üzenetnek, melyben az lenne, hogy hány éve született Halis István. Címünk: info@nagykar.hu)

A program fő része 10 óra után fog kezdődni, hogy mindenki ideérhessen.

MEGHÍVÓ könyvbemutatóra

A Halis István Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2024. szeptember 10-én, kedden 17 órára Uzsoki Mária Királyok vére című, a Czupi Kiadónál megjelent könyvének bemutatójára.

Házigazda: Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója, a könyv kiadója

Meghívott vendég: Gelencsér Gábor ny. újságíró

Sétáló utcai rendezvénysorozat

lesz szeptemberben és októberben kedden és csütörtökön 17 órától

A kezdés: 2024. szeptember 10-én, kedden 17 órától az Ady utcában

A programhoz csatlakozik a Halis István Városi Könyvtár is.

A kedden 17 órától sötétedésig tartó rendezvényre könyvtárunk például gólyalábazási és sakkozási lehetőséggel és tanítással érkezik.

Dr. Szalóczy Natália szemészeti előadása

A könyvtár a nyugdíjas érdekvédelmi szervezettel közösen szemészeti előadásra hívja az „idősödő” városlakókat.

Előadás helye: Halis István Városi Könyvtár, Kálvin tér 5.

Előadás ideje: 2024. szeptember 11-én 16.30

Előadó: Dr. Szalóczy Natália szemész főorvos

Előadás témája: Időskori látásvesztés, zöldhályog, szürkehályog, szemvitaminok

Szeretettel várjuk.

Kalandra hív Paddington!

Csatlakoztunk az UNICEF Magyarország kezdeményezéséhez. Nagyon örülnénk, ha minél többen kihasználnák azt a lehetőséget, hogy minden hónapban kaphatnak Paddingtontól a legújabb kalandjairól szóló postai levélcsomagot! Ezekkel a levelekkel pedig megismerkednének a világ számos területével, és még az angolt is gyakorolhatnák.

Csatlakozási lehetőség a plakátra kattintva.

Kanizsai évfordulók – városunk jeles napjai

A Pápán állomásozó 7., szombathelyi és zalaegerszegi zászlóalj (amelyben ott voltak a kanizsai önkéntesek is) csak [1848] szeptember 6-án indult el a Devecser—Sümeg—Keszthely—Kiskomárom útvonalon Nagykanizsára. A zászlóalj szeptember 9-én hajnalban a kellő felszerelés nélkül érkezett meg Nagykanizsára. A zászlóalj önkéntesei között volt a nógrádi Nagy Iván, a későbbi neves családtörténész, aki naplójában így örökítette meg benyomásait: „Itt beszállásoltak, a mi századunk nagyon a város végére jutott; hol a gazdám fészere alatt kihevervén magamat, reggel elindultam a várost megnézni. Elég nagy porfészeknek találtam, hol télen pompás sár lehet, járdái téglából, és deszkából voltak, ahol voltak.”

Nagykanizsa városi monográfia 2. kötet 475. oldal

Állatbarát Könyvtár Program

Elérkeztünk a szeptemberhez, a vándormadaraink már útra keltek. Az Állatbarát Olvasó Kihívás témája is az „állati utazás”. Válogasson könyveinkből, melyek mind az állatok (és gazdáik) utazásáról, csatangolásáról, vándorlásáról, kalandozásáról szólnak. Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája című könyv – mely a hónap ajánlata – az élet váratlan fordulatainak csodáját és örömét mutatja be Nana és gazdája Japánban tett utazásain keresztül.