Halis Podcast – Az espani bankrabló története – beszélgetés Bánovics Attila nagykanizsai íróval

Elkészült a legújabb podcast adásunk. A következő kérdésekre kaphat választ a hallgató:

– Hogyan válik egy újságíró regényíróvá? Miben különbözik a két műfaj?
– Meddig terjeszkedik az író mozgástere? Milyen technikákat alkalmazhat?
– Miért pont bűnügyi regény?
– Hogyan kerülnek a történetbe valós elemek, akár az író saját személye vagy életének egyes mozzanatai?
– A fióknak kezdett írni, vagy már tudatosan az olvasónak? Mikor fejeződik be egy könyv?
– Az alkotás szórakozás vagy munka?
– Miként tekint az olvasói visszajelzésekre, s akár ennek tükrében várható-e folytatás?

A könyv elérhető a könyvtárunkban.

Legújabb podcastunk LETÖLTHETŐ, ezért akkor is hallgatható, ha nincs internetelérése (nagykar.huSpotify), és a YouTube-on is elérhető.

Nagykanizsa AZOLOvagjainak teljesítményérőlAZOLOvag Nedeljko Leon köszöntése

Értékelésünk során két olyan fiatal olvasóra is leltünk, akik még 2024 májusának végén is folyamatosan azolóztak, bár a bajvívás már 2024 márciusában véget ért.

A legtöbb adatlapot beküldő Nedeljko Leon szülei jelenlétében vette át a nagykanizsai AZOLOvagok 2024. évi bajvívásában vitézkedőnek járó legeredményesebb AZOLOvag emléklapot.

Leon a Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola Gyertyánosi Tagiskolájának diákja, szlovénül és magyarul egyaránt szívesen olvas, Nagykanizsa környékéről naponta jár Szlovéniába iskolába, könyvtárunknak aktív használója, egy év alatt több, mint 100 könyvet kölcsönzött tőlünk, február közepétől regisztrált Azolo-használó, azóta csaknem minden nap foglalkozott Azolo kérdéseivel.

Képes beszámolónk

Elsősök ismerkedése a könyvtárral

A Zrínyi iskola 1.A osztályosai látogattak el hozzánk, akik először jártak közösen nálunk. A különleges alkalom, amiért ellátogattak hozzánk, az volt, hogy a Jane Goodall Intézet által kiírt rajzpályázatra az osztály számos diákja készült rajzzal, ami a gyerrekkönyvtárunkban ki is lett állítva.

Emellett felfedezték maguknak a könyvtárat, beiratkoztak, majd megismerkedtek az Azolo programunkkal, hiszen már tudnak olvasni.

Zárásként kollégáink zenés produkcióját hallgatták meg, természetesen a könyvkölcsönzés sem maradt el.

Képes és mozgóképes beszámolónk

Kanizsai évfordulók – városunk jeles napjai – 92 évvel ezelőtt indult és érkezett az első „filléres vonat”

A világgazdasági válság okozta megrázkódtatás, a teher- és személyforgalom gyors csökkenése a MÁV-ot sem hagyta érintetlenül. A forgalom-élénkítés egyik sajátos eszköze volt az 1930-as években elindított „filléres gyorsvonat” akció. Ez lényegében egy kiránduló vonat volt, amelyben a fővárosiaknak lehetőségük nyílt nagyon olcsón egy hajnali vonattal egy vidéki városba utazni, ahonnan aznap este haza is térhettek. Az akciót kiterjesztették az ország nagyobb városaira is. Nagykanizsa nagyon lemaradt a szervezésben, hiszen a városban még csak vitatkoztak a filléres vonatok szükségességéről, miközben 1932-ben Pécsre egy nap alatt 1200 budapesti ember utazott le, s ezzel egy időben Szekszárdról és Eszékről is érkezett a városba egy-egy vonatnyi ember, amelynek utcáin 3000-4000 ember tolongott. A vasútnak új lehetőségei is keletkeztek, hiszen megindult a labdarúgó mérkőzésekre való szurkolóutazás: például Budapestről Kaposvárra 1932 tavaszán kétvonatnyi szurkoló utazott a Somogy – Ferencváros profi labdarúgó mérkőzésre. Látva a sikereket, két hónappal később, 1932. május 29-én már Kanizsáról is indult filléres vonat Budapestre, s június 5-én megérkezett az első ilyen szerelvény a fővárosból.

Nagykanizsa városi monográfia 3. kötet 227. oldal

Gyógynövények a könyvtárban

Még néhány napig láthatók ilyen nagy számban azok a gyógynövények, melyeknek a bemutatására szerdán került sor a könyvtárban. A későbbiekben ebből a nagy válogatásból egy-egy kisebb csoport bemutatására készülünk. Csoportok, osztályok jelentkezése esetén újra nagyobb számban is bemutatjuk őket egy-egy ismertető keretében. Halis gyógynövényes portája mostantól folyamatosan látható lesz az épületünkben. Köszönjük szépen a Loco-Motiv Közösségi Alapítvány Nagykanizsa támogatását, melynek segítségével bővíteni tudtuk könyvtárunk egyre gazdagodó zöld programját. Bolf László nélkül nem sikerült volna. Köszönjük.

Képes beszámolónk