2024. szeptember 7. Könyvtári szombatok – Szeptemberben újra kezdjük

Kedves Olvasó!

A családoknak egy biztos, kiszámítható, időjárástól független, minden szombatra érvényes délelőtti meghívást nyújtunk át

2022 szeptemberében indított, eddig 77 hétvégét megért Könyvtári szombatok c. programunkat 2024. szeptember 7-én indítjuk újra.

Az eddigi programokat folytatjuk, és szeptember 7-én többségükből ízelítőt is adunk:

Gyermekeknek szánt programok:

Felnőtteknek és a gyermekek kísérőinek szánt programok:

Újabb elemekkel is színesítjük ajánlatunkat.

Önkénteseink és adományozóink révén teára és kávéra, hozzá némi harapnivalóval is várjuk vendégeinket. (Szeptember 7-én Nyakó Melinda lep meg bennünket helyi hagyományt éltető, sütőben készülő finomsággal.)


Részvétellel, közreműködéssel valamilyen érték létrejöttét is támogatjuk majd terveink szerint. (2024. szeptember 7-én az épületünk előtti új tartalmak és látnivalók elnevezését lehet részvétellel, közreműködéssel kezdeményezni és eldönteni.)

A játékok sorát is bővítjük. (Szeptember 7-én ezek egyikét, az élő, nagy méretű Ki nevet a végén játék mutatkozik be.)

Vendégünk lesz Farkas Tibor (Igrictibi).

Emlékezni pedig Halis Istvánra, névadónkra fogunk, akinek a napokban volt születési évfordulója. (Örülnénk olyan üzenetnek, melyben az lenne, hogy hány éve született Halis István. Címünk: info@nagykar.hu)

A program fő része 10 óra után fog kezdődni, hogy mindenki ideérhessen.

Kanizsai évfordulók – városunk jeles napjai

Augusztus végén a diákok, a tanárok, a szülők mind az iskolakezdésre készülnek. A bevásárlólista nagy része évtizedek óta változatlan: iskolatáskák, füzetek, tankönyvek, író- és rajzeszközök várnak beszerzésre. Hogy hol vették meg mindezt a múlt századi kanizsaiak? A Zalai Közlöny 1924. augusztus 31-i számában megjelent hirdetések alapján városunk két nagy könyvkereskedésében minden megtalálható volt, ami az iskolakezdéshez kellett.

Ajándék könyv

Könyvtárunk állománya egy különleges, hiánypótló kötettel gyarapodott, melyet a Völgyerdő Természetvédelmi Park ajánlott fel. A Nagybakónak csodálatos növényvilága a település térségében található növényvilágot térképezi fel, mutatja be, felhívva a figyelmet környezetünk védelmére, természeti értékeink megóvására. Köszönjük szépen a könyvet, reméljük, sokan fogják kölcsönözni!

KANIZSA kaLAND 2024

Köszönjük a részvételt a Könyvtári kalandtúrázóknak, akik a Kanizsa Kaland program keretében megfordultak könyvtárunkban! A feladatokat mindenki sikeresen teljesítette – mint azt az aláírások is bizonyítják –, így az élmények mellett egy könyvjelzővel gazdagabban térhettek haza. Könyvtárba járni és olvasni egész évben kaland, mindenkit sok szeretettel várunk (vissza)!

Szavak a falakon, mesélő kanizsai táblák

A városban a 48-as gyalogezrednek két emléktáblát is emeltek. Az egyik a kaszárnyájukról emlékezik meg, mely a Sugár úton található Frigyes laktanya volt. Történetével megismerkedhet a rajta elhelyezett QR-kód segítségével, illetve az alábbi linkre kattintva is.

A másik emléktábla a Felsőtemplom hátsó bejáratánál található, és 1924. augusztus 23. óta – kereken 100 éve – tekint le a magasból a városra. Ha többet szeretne megtudni a kanizsai alakulatról és annak I. világháborús részvételéről, kattintson erre a linkre.